Tak včera jsem zkusil prokypřit záhony. Šlo to dobře, pojezdová kolečka jsou stavěcí, byť trochu nešikovně, motor má sílu, ochotně a bez poklesu otáček zahrabe kypřič až po spodní kryt motoru, nicméně nejlépe se se strojem zachází tak do hloubky 12 cm, když se záhon projede podruhé křížem, tak možná i o něco hlouběji.
Co se mi líbí je, že stroj má výstupní otáčky pouze 140 ot/min, takže dlouhé kořínky plevelů vylézají ven vcelku nebo se namotají na hřídel, ale stroj je nerozseká (aspoň jsem žádné rozsekané nenašel). Dokonce i žížaly to vytahuje celé, rozsekané jsem rovněž neviděl.
Jinak stroj má i kvalitně zpracovaný návod, a dle dílenského zpracování to vypadá, že to výrobce s tříletou zárukou možná myslí i vážně.
Co se mi nelíbí, je systém stavění koleček - otvor - čep - pojistka, kdy tyto jsou při provozu obaleny hlínou. Dále se mi nelíbí spínač pospolu s polohou horních rukojetí. Spínač jde sepnout ztuha, a pouze v přední části rukojeti, takže poloha rukou při držení je docela nešikovná (ruce vpředu rukojetí, nahoře a vytočené dopředu), a při pokusu držet rotavátor za konce rukojetí a nechat se táhnout, nelze spínač dlouho udržet. Doplněno: Jednoduše, stávající rukojeti jsou při práci vodorovně, bylo by o dost pohodlnější, kdyby byly vytočeny více nahoru (alá Mirkův mountfield), nebo naopak dolů (alá chopper).
Jinak, pokud chci záhon opravdu dobře do hloubky prokypřit (křížem), pak to jde jen o trochu rychleji než rýčem. Výhoda je spíše v tom, že se člověk tolik nenadře. Velmi dobře se kypřičem zapravuje hnojivo do půdy.
Tuhý spínač je možná použit i jako dětská pojistka, protože malé dítě jej nesepne. Prostříknutí spínače WDčkem pomůže, spínač jde sepnout lehčejí je možno jej držet spuštěný i za zadní konec.