2-takt vs. 4-takt
|
|
 |
 |
Roxteedy - Stříbrný Zahrádkář (143) - 242.192 (?) 20.6.2010 10:17
Se 4taktem zkušenosti nemám, to poradí lépe jiní. Jen Ti poradím, že porovnáváš neporovnatelné - křovák a traktor. Navíc, ve 4T křovácích a pilách se stejně "topí" směsí s olejem. Ten 4takt by Ti spotřebu snížil, ale asi ne tak, jak čekáš. Když se Ti líbí jeho spotřeba, pořiď si traktor Navícpozor, sousedi občas o spotřebě mluví jako rybáři o úlovcích.
Každopádně, pokud se rozhodneš pro ten 4T, kup jej od značky stihl, dolmar nebo jiné Ačkové. Jde o to, že 4T v křovácích se nedělá dlouho a číňani to nemaji zmáklý. Byť jsem zastáncem hechtu na hobby použití, 4T bych se od nich bál.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 59.190 (?), 20.6.2010 10:00, zobrazeno: 22538x
Dobrý den
Včera jsem sekl křovinořezem Hecht 143 pomocí struny trávu a spotřeboval jsem asi 1L benzínu. Posečená plocha tak 300m2 Motor je 2takt o výkonu 1,4kW.
Soused, co má zahradní traktor Jardman spotřebuje 1,5L/hod a poseče 4x větší kus.
Jde mi o to, že nám v obchodě nabízeli 4-takt, ale o výkonu pouze 0,7kW.
Má otázka zní: Je 4takt 0,7kW výkonnější než 2takt 1,4kW? Jak je to se spotřebou benzínu? Díky
|
|
 |
|
 |
 |
|
Roxteedy - Stříbrný Zahrádkář (143) - 242.192 (?), 20.6.2010 10:17
Se 4taktem zkušenosti nemám, to poradí lépe jiní. Jen Ti poradím, že porovnáváš neporovnatelné - křovák a traktor. Navíc, ve 4T křovácích a pilách se stejně "topí" směsí s olejem. Ten 4takt by Ti spotřebu snížil, ale asi ne tak, jak čekáš. Když se Ti líbí jeho spotřeba, pořiď si traktor Navícpozor, sousedi občas o spotřebě mluví jako rybáři o úlovcích.
Každopádně, pokud se rozhodneš pro ten 4T, kup jej od značky stihl, dolmar nebo jiné Ačkové. Jde o to, že 4T v křovácích se nedělá dlouho a číňani to nemaji zmáklý. Byť jsem zastáncem hechtu na hobby použití, 4T bych se od nich bál.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 120.31 (?), 20.6.2010 14:02
Směsí benzínu s olejem se topí pouze ve 4mixu od stihlu. Ostatní např. honda nebo mitsubishi mají odďelené mazání.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 183.218 (?), 20.6.2010 10:24
No srovnávat traktor s křoviňákem je trochu jako jablka s hruškama. Křoviňákem to jde vždy oproti traktoru hůře.V tom vám výkony motorů moc nepomůžou.I kdyby jste měl stejně výkonný motor jako váš soused, vyjdete v tom jako poražený. Poud jde o ta čísla 0,7kW je stále méně než 1,4kW. Čtyřtakty jsou jednoznačně lepší /ale dražší/ než dvoutakty.Jsou tišší a mají rovnoměrnější chod.A nemusíte přidávat smozřejmě olej do paliva.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 114.123 (?), 20.6.2010 13:36
Tu by som nesúhlasil.Je pravda že 4-takt má vrchol krútiaceho momentu podstatne nižšie, ale pri kosení strunou nám treba vysoká obvodová rýchlosť na konci lanka, čiže krútiť musím aj tam.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 118.44 (?), 20.6.2010 14:13
Jestli myslíte strunu u křovináku tam má výrobce možnost rychlost ještě upravit převodem v úhlové hlavě.Tzn motor může točit méně ale obvodová rychlost bude stejná.
|
|
 |
|
 |
 |
|
pablito47 - (31) - 148.36 (?), 20.6.2010 14:30
Mohli by ste prosim uverejnit presny typ zahradneho traktora yard-man?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.105 (?), 20.6.2010 14:43
Jak už zde mnozí psali, srovnávat 2 - takt se 4 - taktem sice jde, ale ne v traktoru a křovinořezu. 2 - tak se používá ve strojích, kde hrozí naklonění. Tedy právěv křoviňáku, s kterým se často pracuje ve svahu. Díky stavbě takového motoru, dokáže bezproblémů mazat. 4 - takt má obecně trochu větší problém s mazáním při naklánění, ale jde to ošéfovat. Proto se i mezi křovinořezy objevují 4-takty. Ty by měly mít obecně tižší a kultivovanější chod. Také spaliny by měly být čistší, protože se na mazání nepoužívá olej v palivu. Mám nasečeno desítky hodin se Stihlem, který je dvoutakt. Také jsem několikrát sekl s Hodnou, která je čtyřtakt. Musím říct, že Honda byla jen o trochu tišší, ale zato taková nějaká pomalá. Výkon jí nělze upřít, ale nemá tu výbušnost dvoutaktu ve Stihlu.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|