Špenát

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2044) - 168.103 (?)
11.2.2025 8:50
Tak pěstovat špenát na podzim je skvělý nápad, jak už jsem psal, je to rostlina krátkého dne a na podzim se den krátí, takže špenát vůbec nenasadí na květ. Na jaře je to zcela opačně, špenát s prodlužujícím se dnem zcela jistě půjde do květu, ovšem čím dříve, samozřejmě v závislosti na teplotě, se vyseje, tím delší je doba růstu listů. Minulý rok jsme začali seřezávat listy počátkem dubna a postupně ještě 2x listy dorostly, tedy trojí sklizeň, než začal vybíhat v 2. půli května do květu. Samozřejmě se cení, že jde o prvni jarní zeleninu v době, kdy ještě není hlávkový salát. No a nepamatuji se, že by mi semínka vymrzla, ono jim to trvá v chladu docela dlouho, než vzklíčí.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 35.174 (?), 5.6.2011 17:36, zobrazeno: 6980x

Dobrý den, letos poprvé pěstujeme špenát.Udělaly jsme vše podle návodu na pytlíčku se semínky, špenát vyrostl do listů velikosti cca 10cm a začal tvořit květ.Četl jsem že by špenát kvést neměl, protože mu pak hořknou listy.Co s tím??  děkuji za případné reakce

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6610) - 147.107 (?), 5.6.2011 19:51

Víc listů už neudělá, špenát není salát, nedělá hlávku. Skliďte ihned vše, listy otrhejte, stonky s květy v yhoďte. Špenát se pěstuje pouze v krátkém dni.

host - 147.173 (?), 7.6.2011 16:50

Ano listy hořknou, kvetoucí špenát dávám do kompostu. Rada špenát sejte pouze ve lhůtách na sáčku, nebude vybíhat tak rychle do květu a udělá hodně listů.Nejpozději před tím, než se chystá vyrazit nahoru ke kvetení vše spotřebovat, třeba do mrazáku povařený a pomletý.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2044) - 168.103 (?), 10.2.2025 19:23
Dnes výsev špenátu pod sklo. Na 1m2 stačily 2 sáčky z Lidlu po 6Kč. Snímek před zasypáním semínek tenkou vrstvou přesáté zeminy.
výsev špenátu
výsev špenátu

host - 227.199 (?), 10.2.2025 19:49
Pevne verím sa Vám podaria pán Walter..nemáte obavu z teplôt okolo -10? Znesú to čerstvo kliciace špenáty prípadne aj šaláty? Váham nad vysevom do skleníka..malo by byť pár dní dosť mrazivých.. ďakujem

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2044) - 168.103 (?), 10.2.2025 20:40

Tak uvidíme, jak to dopadne. V nejhorším budu muset výsev zopakovat. Samozřejmě přes mrazovou epizodu překryju pařník, on je to spíš jen asi 10cm nízký dřevěný rám překrytý sklem, několikerou vrstvou tkaniny a to by mělo k ochraně před mrazem stačit. Ale špenát je rostlina krátkého dne a mají-li listy narůst dostatečně před nakvétáním v květnu, je třeba vysévat co nejdříve.Minulý rok jsem měl vyseto už 7. února. Co se týká salátu a košťálovin, ty jsou doma za jižním oknem s teplotou 12°-22° podle toho, zda slunce svítí nebo ne. Zpravidla do začátku března dorostou do stavu vhodného k přesazení do skleníku.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 10.2.2025 23:41

Špenát jsme loni vyseli v druhém cyklu. Tuším někdy v září. Ani ho nenapadlo začít kvést. Je stále na záhonu, zelené listy a připraven k sežrání. Noční teploty dlouhodobě pod nulou, někdy až kolem - 10. Mám za to, že semínka nezačnou klíčit, dokud teplota půdy nebude trvale nad ty 2°C, které vyžaduje. Ale Ty už jsi ho pěstoval v minulosti. Stalo se někdy, že bys ho musel vysévat znovu?

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2044) - 168.103 (?), 11.2.2025 8:50
Tak pěstovat špenát na podzim je skvělý nápad, jak už jsem psal, je to rostlina krátkého dne a na podzim se den krátí, takže špenát vůbec nenasadí na květ. Na jaře je to zcela opačně, špenát s prodlužujícím se dnem zcela jistě půjde do květu, ovšem čím dříve, samozřejmě v závislosti na teplotě, se vyseje, tím delší je doba růstu listů. Minulý rok jsme začali seřezávat listy počátkem dubna a postupně ještě 2x listy dorostly, tedy trojí sklizeň, než začal vybíhat v 2. půli května do květu. Samozřejmě se cení, že jde o prvni jarní zeleninu v době, kdy ještě není hlávkový salát. No a nepamatuji se, že by mi semínka vymrzla, ono jim to trvá v chladu docela dlouho, než vzklíčí.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 11.2.2025 19:24

Jen tak na okraj, ten nápad byl, myslím, Tvůj. Dík.wink

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty