Mangold
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 117.3 (?), 21.7.2013 22:15, zobrazeno: 22849x
Prosím, máte někdo zkušenosti s mangoldem? Prý se dá použít i jako špenát.Otrhává se a dál nechává růst, nebo se vytrhne celá rostlina?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 216.173 (?), 22.7.2013 13:01
Dobry den, ano ja zkusenosti mam, vysazuji mangold, ktery je cely zeleny, odriznu ho, rapiky teda nepouzivam, ale listy oplachnu, nakrajim na prouzky, osmahnu cibulku na masle, pridam mangold, podusim, pak smetanu nebo plnotucne mleko, povarim, rozmixuji tycovym mixerem, pripadne zahustim, plus sul, pepr, cenek... Spenat jedna basen :-) Letos mam poprve i cerveny mangold, tak jsem zvedava. ;-)
Odrezavejte rapiky listu par cm na zemi, bude to porad obrustat.
Kamila
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.96 (?), 9.8.2013 14:12
Dobrý den,
pěstujeme mangold už pár let, ale letos je hodně hořký. Minulý rok jsme jej dělali před zimou vytažený z mražáku a byl téměř nepoživatelný. Přisuzovali jsme to tomu zmražení. Před chvílí jsme jej uvařili čerstvý ze záhonu a je také velmi hořký. Nevíte čím to je? Že by těmi velkými vedry a suchem? Téměř se to nedá jíst. Nebo něčím jiným? Dá se to nějak ovlivnit?
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.6 (?), 7.4.2014 9:33
mangold sa sice podoba vzhladom na spenat ale tym jeho podobnost konci. mangold je mangold a spenat je spenat.
tieto plodiny urcite nie su vzajomne zamenitelne, v jedlach kde sa vyzaduje spenat bude mangold chutit divne a naopak.
vyhoda mangoldu je ze ani vo velkych horkach nevybieha do kvetu, preto je napriklad velmi oblubeny v chorvatsku. v kazdej restauracii dostanete ku grilovanym specialitam dalmatinsku biltvu - nie je to nic ine len mangold uvareny so zemiakmi. recept je napriklad tuto.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 7.4.2014 10:05
No, to dalmatinské jídlo nevím jak chutná - asi dobře, ale vypadá opravdu tak, jak se jmenuje - blitva.
Jinak mangold není nijak příbuzný se špenátem, l nýbrž s řepou. Musím ale říci, že - alespoň mně - chutná prakticky stejně jako špenát. Rozdíl viídím jen v barvě (je světleji zelený), ale v chuti ne. Tedy pokud je připravený jako klasický špenát - pomletý s česnekem a jíškou. Rozdíl by byl možná v jídle, kde se používá špenát listový.
Proč Vám mangold zhořkl, nevím, mražením to nebude. Mrazíme jej běžně a chuti to neublíží.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.6 (?), 7.4.2014 12:11
presne tak - klasicky spenat je spenat - vsetko ostatne je "skoro spenat".
pokial v tom konzument nevidi rozdiel je stastny clovek - staci vybehnut do zahrady a otrhat cokolvek zelene - a ma spenat :D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|