Která zelenina je odolná španělským slimákům
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 153.192 (?), 7.2.2022 5:35, zobrazeno: 4409x
I když je zde o slimácích několik témat, dovolil jsem si otevřít toto další. Boj se slimáky už pomalu vzdávám a hledám zeleninu, kterou bych mohl letos pěstovat bez její likvidace slimáky. Okurky, dyně a cukety nevypěstuji jinak než z předpěstovaných sazenic, zničí jich jen minimální část, při pěstování ze semene se ztráty blížily 100%. A i tak u cujket napadá plody i květy, u melounů plody. Kopr, petržel a mrkev již nepěstuji, ničí je hned po vyklíčení. Salát buď zlikviduje totálně, nebo ho slizký se slimáky vyhazuji. Podobně mě částečně napadá bulvy celeru i červené řepy, ale tam to není fatální.. Odolávají u mě brambory, hrášek, pažitka, libeček. Dokonce jeden rok mě ničili plody rajčat i zelené a papriky a to i pálivé. Chtěl jsem se zeptat. Máte vyzkoušenou nějakou zeleninu nedo třeba odrůdu salátu, kopru, kterou by slimáci nenapadali nebo jen minimálně?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 7.2.2022 7:03
Pár hrstí granulí by to vyřešilo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2081) - 168.103 (?), 7.2.2022 10:47
Nemám povědomí, co by slimákům nechutnalo, zejména při vzcházení mladých rostlinek, snad kromě cibulovin. Je třeba se bránit jinak. Určitě to chce použít takový požerový jed, který bude slimáky lákat víc, než mladé rostlinky zeleniny. Osvědčil se mi požerový jed s látkou moluskocid. Jiné přípravky nejsou dostatečně účinné. Dále je vhodné pěstovat všechnu zeleninu na co největší celistvé ploše, kde slimák nemá dostatečné množství úkrytů, potom stačí umístit požerovou návnadu jen po obvodu záhonu. Já např. umísťuji návnadu v minimálním množství asi 4-5 granulek do skořápky od vlašského ořechu nebo pivní zátky ve vzdálenostech půl - 1 metru. Okolo záhonu je třeba sekat trávu nakrátko, případně odstranit všechny možné úkryty slimáků.V neposlední řadě je vhodné upustit od brzkého výsevu kořenové zeleniny a kopru a začít s výsevem později, až v červnu, kdy už jsou teplé noci a rostliny vzchází mnohem rychleji, než na jaře. Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 7.2.2022 12:48
Spusta lidí provádí brzký výsev koř.zeleniny, pár dokonce i podzimní-a já proti tomu nic nenamítám . Proti slimákům je většinou nutno zakročit, je dobré využívat zkušeností svých i jiných pěstitelů, být připraven, jít do boje s vykasanými rukávy a ne staženými kalhotami . Mimo mnou výše vzpomínanými granulemi to jde i způsoby mnohými dalšími-jen solení půdy nejsem nakloněn ! Různé pasti-navinulé ovoce, zeleninové slupky, pívečko, prkna s příčnými hranolky cca 2cm ležícími semo-tamo po zahradě, které v sezóně denně otočím, tam ukryté slimáky přeříznu a nechám pro kámoše kanibaly jako návnadu... Zelenina je pak zdravá, čistá a jahody též-u nich zase řeším kosánky . SPCH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 25.216 (?), 7.2.2022 21:21
Moluscocid není účinná látka, ale obecně přípravek proti měkkýšům. Na malých plochách se aplikuje jen kolem záhonů, na cestičky apod. Kolem záhonů i asi půl metru do trávníku, je-li kolem záhonů. Aby si lízli, než doputují do záhonu. Dávkování podle návodu není vysoké. Jen pár granulí na metr. KUKY.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.97 (?), 8.2.2022 15:50
Bojují se slimáky, ale uz mám na ně svoje metody. Vytrhany plevel nechám na hromádce mezi záhony. Ráno je jdu posbírat. Po obvodu zeleninové zahrádky dávám cibuli, česnek. Kolem mladých sazenic salátu dávám Feramol. Občas, hlavně na podzim to chci vzdát, ale na jaře je zase víc chuti do práce. Tak uvidíme co nám letos vyroste.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.66 (?), 8.2.2022 16:50
Pokud byste použil granule Ferramol, tak ty nejsou jedovaté a kočičákům nevadí (také je na zahrádce mám). Ale po něm slimáci zalezou chcípnou do země, takže nejsou vidět mrtvolky a lidé si pak myslí, že neúčinkuje. Loni jsem kombinovala Ferramol a stříhání nůžkami (na ty přestřižené přilezou další, takže je dobré projít to 2x po sobě). Je to rychlejší, než sběr. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |