šeřík

host - 221.138 (?)
7.5.2008 14:20

Vážená paní Simono. V žádném případě to není pověra, ale děláte to naprosto správně. Stejně tak to dělají profesionální zahradníci už dlouhé roky. Důvod je prostý. Jak známo, ve studené vodě je rozpuštěno daleko víc kyslíku, než ve vodě teplé. A právě tento rozpuštěný kyslík, který je s vodou nasán do stonku umožňuje rychlý rozvoj bakterií, které následně ucpávají cévní svazky, což potom vede k vadnutí. Tomuto jevu lze také zabránit použitím speciálních látek, které se přidávají do vody. Pro snažší přístup řezaných květin k vodě v nádobách zahradníci např. báze stonků chryzantém rozbíjí kladivem, případně se potápí do úplně vroucí vody, která pevnou tkáň potrhá a stonek lépe vodu nasává. Je ale smutné, že Váš správný postup komentují ti, kteří tomu prostě nerozumí. Přeji Vám pohodu. Stanislaw:-)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 24.150 (?), 4.5.2008 19:56

Tak to já mám taky ten krémový - už jsem si ustřihla kousek do vázy. Vím, že někdy květy zvadnou, ale slyšela jsem, že se mají konce poklepat kladívkem, tak jsem ty dřevnaté konce nastříhla zahrad. nůžkami a asi to pomohlo, protože květy drží a jsou krásné a větvičky s listy některé zvadly. S tím stříháním jsem to snad dělala dobře, tak budu pokračovat stejně. Děkuji za reakce. Hana 

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 4.5.2008 20:33

U nás v rodině se traduje, že se šeříky mají dávat do vázy do teplé vody, že pak déle vydrží. Tak to děláme, a šeříky někdy vydrží docela dlouho, někdy ne. A nikdy jsem nezkoušela postavit vedle sebe dvě vázy - jednu se studenou, druhou s teplou vodou, která vydrží déle :-)

host - 220.129 (?), 7.5.2008 13:23

Podle mne je to jedno, protože se v obou vázách (pokud jsou vedle sebe) teplota vody stejně během krátkého času srovná na stejnou hodnotu 

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 7.5.2008 13:50

A ta krátká doba bude tak 10 minut. 

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 7.5.2008 13:54

Šeříky se dávají do velké vázy a ta určitě chladne aspoň hodinu 

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 7.5.2008 13:52

no to se sice určitě srovná, ale možná že zpočátku teplou vodu nasávají květy víc než studenou, tak pak mají v sobě víc vláhy a tím pádem déle vydrží. Každopádně měníme vodu denně a opět teplou...

Možná je to pověra, ale kytkám to minimálně neškodí, když už by to nepomohlo... 

host - 221.138 (?), 7.5.2008 14:20

Vážená paní Simono. V žádném případě to není pověra, ale děláte to naprosto správně. Stejně tak to dělají profesionální zahradníci už dlouhé roky. Důvod je prostý. Jak známo, ve studené vodě je rozpuštěno daleko víc kyslíku, než ve vodě teplé. A právě tento rozpuštěný kyslík, který je s vodou nasán do stonku umožňuje rychlý rozvoj bakterií, které následně ucpávají cévní svazky, což potom vede k vadnutí. Tomuto jevu lze také zabránit použitím speciálních látek, které se přidávají do vody. Pro snažší přístup řezaných květin k vodě v nádobách zahradníci např. báze stonků chryzantém rozbíjí kladivem, případně se potápí do úplně vroucí vody, která pevnou tkáň potrhá a stonek lépe vodu nasává. Je ale smutné, že Váš správný postup komentují ti, kteří tomu prostě nerozumí. Přeji Vám pohodu. Stanislaw:-)

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 7.5.2008 14:35

Děkuji, pane Stanislawe, za vysvětlení :-)

Tenhle postup jsem se naučila kdysi dávno ještě jako malá holka od maminky a jsem ráda, že má racionální základ.

host - 209.177 (?), 5.3.2014 0:50
Stanislav je frajer :) moc dobra reakce. Díky

host - 248.131 (?), 7.5.2014 18:53

Tak jsem tu teplou vodu vyzkoušela. Běžně mi šeřík, i s rozklepanými konci, zvadnul druhý den. Když jsem ho letos dala do teplé vody, vydržel pět dnů laugh.       Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz