Vážená paní Simono. V žádném případě to není pověra, ale děláte to naprosto správně. Stejně tak to dělají profesionální zahradníci už dlouhé roky. Důvod je prostý. Jak známo, ve studené vodě je rozpuštěno daleko víc kyslíku, než ve vodě teplé. A právě tento rozpuštěný kyslík, který je s vodou nasán do stonku umožňuje rychlý rozvoj bakterií, které následně ucpávají cévní svazky, což potom vede k vadnutí. Tomuto jevu lze také zabránit použitím speciálních látek, které se přidávají do vody. Pro snažší přístup řezaných květin k vodě v nádobách zahradníci např. báze stonků chryzantém rozbíjí kladivem, případně se potápí do úplně vroucí vody, která pevnou tkáň potrhá a stonek lépe vodu nasává. Je ale smutné, že Váš správný postup komentují ti, kteří tomu prostě nerozumí. Přeji Vám pohodu. Stanislaw:-)