Katalpa snad trubačovitá, ta opadavá a ve velikosti stromu jsem viděl tady na severní Moravě třeba v Ostravě nebo Kopřivnici. Nevím, jestli ještě teď v květnu bude mít na stromech živá semena, na podzim nejspíš ano. Je myslím vysazována poměrně běžně kvůli velkým dekorativním listům.
'Bignoniaceae' je pouze čeleď, tudíž celý název zní Catalpa Bignoniaceae. Její plodi jsou tobolky, nikoliv lusky, zjistěte si jaký je rozdíl mezi luskem a tobolkou :)
Katalpa se dá dobře tvarovat řezem. Mám ji na zahradě 6 rokem a udržuji ji ve výšce 2m. Vytvořila krásný keř, který každý rok kvete. Květy příjemně voní. Myslím, že je to přijatelný způsob, jak mít katalpu a netrápit se s množstvím opadaného listí. Jinak katalpa dorůstá do 10 m.
Zdravím, Alice
Katalpa by měla odhánět komáry, ale my ji máme v JČ a tam je jich tolik, že to je k ničemu :)))
Ale mám ji doma a dělám z ní bonsai.
Už jsem se přesvědčil, že chce strašně zalívat a hrozně trpí na svilušky.
Katalpa snad trubačovitá, ta opadavá a ve velikosti stromu jsem viděl tady na severní Moravě třeba v Ostravě nebo Kopřivnici. Nevím, jestli ještě teď v květnu bude mít na stromech živá semena, na podzim nejspíš ano. Je myslím vysazována poměrně běžně kvůli velkým dekorativním listům.
V Opavě roste katalpa přes cestu po přechodu pro chodce od vojenského klubu k spořitelně. Cca 200 m před Bredou. Semena z lusků jsou klíčivá, letošní semenáčky už mají půk metru.