Katalpa by měla odhánět komáry, ale my ji máme v JČ a tam je jich tolik, že to je k ničemu :)))
Ale mám ji doma a dělám z ní bonsai.
Už jsem se přesvědčil, že chce strašně zalívat a hrozně trpí na svilušky.
'Bignoniaceae' je pouze čeleď, tudíž celý název zní Catalpa Bignoniaceae. Její plodi jsou tobolky, nikoliv lusky, zjistěte si jaký je rozdíl mezi luskem a tobolkou :)
Katalpa se dá dobře tvarovat řezem. Mám ji na zahradě 6 rokem a udržuji ji ve výšce 2m. Vytvořila krásný keř, který každý rok kvete. Květy příjemně voní. Myslím, že je to přijatelný způsob, jak mít katalpu a netrápit se s množstvím opadaného listí. Jinak katalpa dorůstá do 10 m.
Zdravím, Alice
Katalpa by měla odhánět komáry, ale my ji máme v JČ a tam je jich tolik, že to je k ničemu :)))
Ale mám ji doma a dělám z ní bonsai.
Už jsem se přesvědčil, že chce strašně zalívat a hrozně trpí na svilušky.
Katalpa snad trubačovitá, ta opadavá a ve velikosti stromu jsem viděl tady na severní Moravě třeba v Ostravě nebo Kopřivnici. Nevím, jestli ještě teď v květnu bude mít na stromech živá semena, na podzim nejspíš ano. Je myslím vysazována poměrně běžně kvůli velkým dekorativním listům.
V Opavě roste katalpa přes cestu po přechodu pro chodce od vojenského klubu k spořitelně. Cca 200 m před Bredou. Semena z lusků jsou klíčivá, letošní semenáčky už mají půk metru.