Pěstování rozmarýnu
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.75 (?), 5.3.2017 16:04
Nejsem žádný zkušený zahradník, nicméně rozmarýn bývá v literatuře uváděn jako stálezelená rostlina. Přikládám fotografii svého rozmarýnu z letošního 3. března. Vše, co bylo před zakrytím v listopadu zelené, zůstalo zelené. Ostatní bylo naschlé či nažloutlé už na podzim - pozůstatek letních pobytů na horké jižní lodžii. Bělavý povrch kůry keře po odkrytí do druhého dne zmizel - zhnědnul.
Rozmarýn určitě nesnáší přemokření kořenů - není to vrba. Není to ale také žádný "kaktus", jak je nezřídka prezentováno. Jak jsem viděl v jižní Francii, daří se mu nejlépe ve vlhčí provzdušněné půdě, kam celý den jen nepraží slunce, ale kde je část dne i (polo)stín. Ve vyprahlé půdě na slunci bývá částečně zaschlý.
Přes léto se mi osvědčila pravidelná, dostatečná zalivka s dobrou drenážní - vždy až po oschnutí povrchu zeminy. V zimě jsem vše nechal na přirodě (venku).
3.3. jsem zahrádku pořádně prolil vodou z hadice a to včetně rozmarýnu - u něj však bývám vždy o něco opatrnější.
|
|
|
|
|
|
|
host - 172.6 (?), 16.4.2017 10:51
Dobrý den, Poprosím Vás o radu, má Rozmarýn asi 7 let v zahrádce na jižní straně. Už je veliký matr na metr, úžasný!!! Každou zimu přečkal, ale tuhle seschnul, podobně, jako psal někdo výše.. Je velice rozrostlý a mám dilema, zda jej zakrátit úplně dole, nebo nechat větve a zkrátit jej jen na koncích... asi tak v polovině... a doufat, že se zazelená. Děkuji předem za reakce. Lucie K.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.5 (?), 16.4.2017 11:31
Každý rok mi zahynul, tak jsem koupila údajně mrazuvzdorný. Jeden byl venku zazimovaný v listí a druhý ve skleníku-oba jsou K.O.
|
|
|
|
|
|
|
host - 160.2 (?), 7.10.2010 16:10
Vřelé díky za váš příspěvek, již několik let se s tímto problémem zlobím.Podotýkám že prosklené lodžie apod.boužel nemohu poskytnout, tak snad budu mít šanci s ním přezimovat v bytě nebo průchozí verandě mezi bydlením a venkovními teplotami.S pozdravem Radka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 66.105 (?), 8.10.2010 22:19
Před rokem mě jeden známý poprosil, abych mu zazimoval rozmarýn v zimní zahradě (mám tam 2-10 st.). Že chce nechat druhou rostlinu ve skleníku zasypanou kompostem a nechce přijít o obě dvě. Rostliny přežily bez problémů. Horní část nezasypaných výhonků ve skleníku omrzla, ale po zakrácení bylo vše v pořádku. Mimmo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 116.11 (?), 14.11.2010 8:52
mám s rozmarýnem stejný problém tak jsem zvědav zda mi rady ostatních pomohou, ale jedno zůstává nezodpovězeno a to jak stříhat na zimu nebo na jaro. dík za rady Luděk
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 14.11.2010 10:31
Já rozmarýn sestříhávám na jaře, přes zimu i v nevytápěné verandě většinou narostou nějaké vytáhlé, slabé větvičky, občas něco proschne. Máte-li dost místa, teď to neřešte a neřežte. Elena
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|