magi bylinka



host - 243.20 (?)
7.4.2010 10:06
Mně táta vždycky s vážnou tváří tvrdil, že se maggi dělá z chroustů. Sice jsem mu to jako dítě nějaký čas věřil, ale nijak mi ho tím neznechutil. Mimochodem jde o silný vývar z masa (včetně kostí), zeleniny a koření.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 241.18 (?), 26.12.2009 16:47

Prosím, oním Libečkem se ono Maggi pouze dochucuje. Pokud byste měli možnost vidět výrobu onoho tekutého koření, zděsili byste se.

                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 128.44 (?), 26.12.2009 18:26

Kdo má rád uzeniny a respektuje zákony, nemá být u přípravy obojího.

                     
host - 6.34 (?), 26.12.2009 19:04

Základem polévkových koření jsou kosti.Pepík

                     
host - 60.162 (?), 23.8.2012 21:06

Já teda nevím ale koupila jsem si Smil, který má žluté kvítky, vůně kari.Libeček je magi vyšší keřík mám těžkou půdu, tam se mu daří až moc, že každou chvilku rozdávávám.Ale letos prvně jsem si koupila MAGI, podobné lísky jako Smil, jen vůně je opravdu jako magi.Nevím jak přezimuje.jestli to dám do květináče a domů, snad na lodžii pokud nebudou velké mrazy.Tak toto je moje zkušenost.Zdravím všechny Hana, Plzeň

                     
host - 90.33 (?), 27.4.2014 7:08

Helichrysum italicum (smil) je přezdíván jak Maggi pro aroma a chuť, kterou je typický prýt s listy rostliny, tak i kari, které se vyrábí ze žlutých květů. Pochází z rovníkových oblastí takže je u nás citlivý na mráz a můžou ho zachránit spíše jen chráněné polohy. Než jej přezimovat v lodžii, kde nemá ochrannou sněhovou pokrývku a půda v hrnku či truhlíku snadněji promrzne, je už lepší nechat ho ve volné půdě a nakrýt. Když nemrzne, je dobré ho zalít, aby přes zimu neuschl když je stálezelený.. ať se rostlince daří... Ter

                     
host - 90.33 (?), 27.4.2014 7:14

teda o té chuti jsem to psát nchtěla :D chtěla jsem říct, že se mu řiká maggi, protože tělo rostliny po rozemnutí připomíná vůní maggi, ale s chutí to nesouvisí.. tak... :D výstižnější je označení kari.

                     
host - 90.33 (?), 27.4.2014 7:18

wikipedie

Helichrysum italicum je kvetoucí rostlina z rodiny sedmikráska Asteraceae. To je někdy nazýváno kari závod kvůli silnému zápachu z jeho listů. Roste na suchých, skalní nebo písčité půdě kolem Středozemního moře. Stonky jsou dřevnaté na základně a může dosáhnout 60 cm nebo více na výšku. Shluky žlutých květů se vyrábí v létě, si zachovávají svou barvu po sklizni a jsou používány v sušených květinových aranžmá.

Rostlina produkuje olej z jejích květů, které se používá k léčebným účelům. Je protizánětlivý, fungicidní a stahující. Zklidňuje popáleniny a syrové popraskanou kůži. Používá se jako fixační parfémy a má intenzivní vůni.

To bylo prohlašoval, na některých zahradnické fórech, že kari rostlina je stejně účinný kočka odstrašující jako "scaredy-kočka" závod, Plectranthus caninus (také známý jako Coleus canina). To nemusí být tak doporučení pro Helichrysum italicum jako komentář k účinnosti Plectranthus caninus. [ pochvalná zmínka potřebovaný ]

Tato rostlina se někdy používá jako koření. I když tzv. "kari rostlina", a vonící jako kari, to má nic společného s touto směsí koření, ani s kari strom (urraya koenigii), a není používán jako masala na kari pokrmů a to buď. Spíše to má pryskyřičnou, poněkud hořkou vůni připomínající šalvěj nebo pelyňku a používá se stejně jako tyto: mladé výhonky a listy jsou dušené ve Středozemním maso, rybí nebo zeleninová jídla dokud oni předali jejich chuť, a odstraněny před podáváním.

                     
host - 144.123 (?), 26.12.2009 21:56

Koupila jsem tuto rostlinu jako Curry Plant -Kari Botanicke jmeno Helichrysum angustifolium.

                     
zanpets - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (395) - 146.129 (?), 4.1.2010 21:19
no vyroba tekute maggi... moje babicka rikala vzdy, ze maggi se vyrabi z kopyt ze skotu... tak nevim.. vite jak se rika... babicky vzdy mluvili neco ze zivota... tak bych tomu i dost verila... ale bohuzel se ji uz na to nezeptam...
                     
host - 243.20 (?), 7.4.2010 10:06
Mně táta vždycky s vážnou tváří tvrdil, že se maggi dělá z chroustů. Sice jsem mu to jako dítě nějaký čas věřil, ale nijak mi ho tím neznechutil. Mimochodem jde o silný vývar z masa (včetně kostí), zeleniny a koření.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika