Jste také fandové do bylinek?
|
|
|
|
|
|
|
|
Věra Hýlová - Bronzový Zahrádkář (52) - 81.95 (?), 6.3.2008 21:43
Satorku znám dobře. Moja babka saturejku pěstovala a dávala do fazolačky. Ale vážně: silice satorky má výrazně karminativní a spazmolytické účinky, tedy lidově větrové a protikřečové. Tedy do nadýmavých jídel jako luštěniny je ideální, chutí, vůní i fyziologickými účinky.
Dříve se pěstovala jednoletá Satureja hortensis, semeno je k dostání v semenářství nebo sazenice na trhu nebo snad i v některých zahradnictvích, předpěstování sadby je velmi výhodné (obdobně jako u majoránky). Babičce rostla na zahradě trochu jako plevel, nějakou tu rostlinku nechala vykvést a dozrát a na další rok měla vyseto, ona totiž poznala svoje kultury od plevele už podle děložních lístků.
Dá se sehnat i vytrvalá satorka Satureja montana, pocházející myslím ze Středomoří. Její aroma je ale podstatně ostřejší a blíží se tymiánovému, ostatně i vzhledem se mu hodně podobá.
Jestli tedy chcete obohatit svoji kuchyni o starobyle chutnající pokrmy, tedy jedině s jednoletou satorkou. Takový králík pečený na satorce a uzeném špeku, to je bašta...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář (391) - 242.231 (?), 5.4.2008 12:23
Já taky něco přidám: libeček!
Už můžu dávat čerstvě vyrašenou nať do omáček a polévek. Taky do vody při vaření brambor. Dá se sušit na zimu.
A pozor- dostatečně stará rostlina (tak metr a půl na výšku) dává kořen. Ten se rycími vidlemi vykvedlá ze země, dobře opláchne, omyje, očistí od zeminy... Je to spíš změť silnějších a slabších kořenů. Ty schopné po proschnutí krájím na kousky (2, 3 cenťáky) a usuším. Vznikne směs různě zkroucených scvrklých pahýlků, které velmi kořenitě voní. Zůstanou malinko pružné. To nevadí. Uložím do sklenice, zavřu. Přidávám do vývarů, hlavně drůbežích.
V kořeni jsou silice, které podporují trávení a pomáhají obnově sliznic.
Ať žije zelená síla, H.
|
|
|
|
|
|
|
host - 224.1 (?), 7.4.2008 21:25
Neříkejte, že už Vám vylezl libeček! Ale ta myšlenka s kořeny mne zaujala, určitě zkusím. Mně vykoukl pouze šnitlík, překvapivě výborně přežil zimu rozmarýn i tymián, oboje už v kuchyni nyní využívám čerstvé. Těším se, až si zasadím bazalku a majoránku. A do koutku ke zdi špenát. Jeho čerstvé lístky do italských nudlí jsou výborné!
|
|
|
|
|
|
|
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář (190) - 119.76 (?), 8.4.2008 7:57
Přimlouvám se za brutnák - zkuste ho!!!
Je to nádherná bylinka s drobnými modrými kvítky. Působí protizánětlivě a má posilující i uklidňující účinek.
Najemno nařezané mladé lístky chutnají lehce po okurkách a přidávají se do zeleninových salátů. Kvítky je možno přidat do bylinkového octa.
|
|
|
|
|
|
|
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář (391) - 242.231 (?), 8.4.2008 13:45
Tak tak, libec je venku, taky šnitlauch a kadeřavá petržel. Ta se pohybuje po záhonu podle větru, každý rok nějaké to koště vykvete a semínka popadají okolo.
A co takhle meduňka a vedro? Vemu: varnou konev, dám vařit vodu, mezitím odskotačím na záhon, tam uštípnu něco meduńky, máty a trochu dobromysli, opláchnu, nacpu vcelku nejlépe do skleněného džbánu a zaliju horkou vodou. I to dobře vypadá. Dá se to osladit a okyselit citrónem. Pak holt čekám, až to vychladne.
Osvěživé!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář (391) - 242.231 (?), 8.4.2008 21:02
Paní Věro, můžete libeček i zmrazit. Jo a málem jsem zabudla na KOPR-bez něj nejde udělat dobrý segedin (do segedinu též trochu česneku a divoké koření a papriku).
Ještě bych ráda našla něco na horké hlavy těch, kdo se šavlují kvůli tůjím hned vedle... "Blázni byli, kordy měli, jitrničkama se bili"...
Sotto voce-ani mě se sterilní tůje nelíbí. Ale je to napínavější než seriál.
Hráběnka
|
|
|
|
|
|
|
Jana J. - (12) - 159.63 (?), 30.4.2008 10:46
Dobrý den, zdravím Vás všechny. Jenom náhodou jsem nakoukla na tohle téma, začetla se a jdu do toho :-)). Jsme natolik natěšená, že ještě dnes si jdu nakoupit bylinky, opěkním si tím okenní parapety (zahrádku ani balkon bohužel nemáme, ale stejně to zkusím) a "zavedu" do naší kuchyně. Děkuji. Jana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|