Jste také fandové do bylinek?



Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?)
6.3.2008 21:59

No, to je prima Věrko - děkuji za radu. Vyzkouším i toho králíka, aspoň bude zase na jiný způsob.  Zdravím - Daniela.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
Věra Hýlová - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 81.95 (?), 6.3.2008 21:43

Satorku znám dobře. Moja babka saturejku pěstovala a dávala do fazolačky. Ale vážně: silice satorky má výrazně karminativní a spazmolytické účinky, tedy lidově větrové a protikřečové. Tedy do nadýmavých jídel jako luštěniny je ideální, chutí, vůní i fyziologickými účinky.

Dříve se pěstovala jednoletá Satureja hortensis, semeno je k dostání v semenářství nebo sazenice na trhu nebo snad i v některých zahradnictvích, předpěstování sadby je velmi výhodné (obdobně jako u majoránky). Babičce rostla na zahradě trochu jako plevel, nějakou tu rostlinku nechala vykvést a dozrát a na další rok měla vyseto, ona totiž poznala svoje kultury od plevele už podle děložních lístků.

Dá se sehnat i vytrvalá satorka Satureja montana, pocházející myslím ze Středomoří. Její aroma je ale podstatně ostřejší a blíží se tymiánovému, ostatně i vzhledem se mu hodně podobá.

Jestli tedy chcete obohatit svoji kuchyni o starobyle chutnající pokrmy, tedy jedině s jednoletou satorkou. Takový králík pečený na satorce a uzeném špeku, to je bašta...

                     
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 6.3.2008 21:59

No, to je prima Věrko - děkuji za radu. Vyzkouším i toho králíka, aspoň bude zase na jiný způsob.  Zdravím - Daniela.

                     
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 5.4.2008 12:23

Já taky něco přidám: libeček!

Už můžu dávat čerstvě vyrašenou nať do omáček a polévek. Taky do vody při vaření brambor. Dá se sušit na zimu.

A pozor- dostatečně stará rostlina (tak metr a půl na výšku) dává kořen. Ten se rycími vidlemi vykvedlá ze země, dobře opláchne, omyje, očistí od zeminy... Je to spíš změť silnějších a slabších kořenů. Ty schopné po proschnutí krájím na kousky (2, 3 cenťáky) a usuším. Vznikne směs různě zkroucených scvrklých pahýlků, které velmi kořenitě voní. Zůstanou malinko pružné. To nevadí. Uložím do sklenice, zavřu. Přidávám do vývarů, hlavně drůbežích.

V kořeni jsou silice, které podporují trávení a pomáhají obnově sliznic.

Ať žije zelená síla, H.

                     
host - 224.1 (?), 7.4.2008 21:25

Neříkejte, že už Vám vylezl libeček! Ale ta myšlenka s kořeny mne zaujala, určitě zkusím. Mně vykoukl pouze šnitlík, překvapivě výborně přežil zimu rozmarýn i tymián, oboje už v kuchyni nyní využívám čerstvé. Těším se, až si zasadím bazalku a majoránku. A do koutku ke zdi špenát. Jeho čerstvé lístky do italských nudlí jsou výborné!

                     
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 8.4.2008 7:57

Přimlouvám se za brutnák - zkuste ho!!!

Je to nádherná bylinka s drobnými modrými kvítky. Působí protizánětlivě a má posilující i uklidňující účinek.

Najemno nařezané mladé lístky chutnají lehce po okurkách a přidávají se do zeleninových salátů. Kvítky je možno přidat do bylinkového octa.

                     
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 8.4.2008 13:45

Tak tak, libec je venku, taky šnitlauch a kadeřavá petržel. Ta se pohybuje po záhonu podle větru, každý rok nějaké to koště vykvete a semínka popadají okolo.

A co takhle meduňka a vedro? Vemu: varnou konev, dám vařit vodu, mezitím odskotačím na záhon, tam uštípnu něco meduńky, máty a trochu dobromysli, opláchnu, nacpu vcelku nejlépe do skleněného džbánu a zaliju horkou vodou. I to dobře vypadá. Dá se to osladit a okyselit citrónem. Pak holt čekám, až to vychladne.

Osvěživé!

                     
Věra Hýlová - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 81.95 (?), 8.4.2008 20:12

Šťastlivci, kteří můžou vyrývat libeček i s kořeny. Jsem ráda, že se košatí a košatí  (už mi taky vylezl ze země) a jenom opatrně sklízím a suším listy. A když jsme u toho jmenování bylinek, ani šalvěj není k zahození, jako koření do tučnějších jídel nebo jako léčivka - hořká žaludeční nebo silicová dezinfekční při nachlazení.

                     
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 8.4.2008 21:02

Paní Věro, můžete libeček i zmrazit. Jo a málem jsem zabudla na KOPR-bez něj nejde udělat dobrý segedin (do segedinu též trochu česneku a divoké koření a papriku).

Ještě bych ráda našla něco na horké hlavy těch, kdo se šavlují kvůli tůjím hned vedle... "Blázni byli, kordy měli, jitrničkama se bili"...

Sotto voce-ani mě se sterilní tůje nelíbí. Ale je to napínavější než seriál.

Hráběnka

                     
Jana J. - (12) - 159.63 (?), 30.4.2008 10:46

Dobrý den, zdravím Vás všechny. Jenom náhodou jsem nakoukla na tohle téma, začetla se a jdu do toho :-)). Jsme natolik natěšená, že ještě dnes si jdu nakoupit bylinky, opěkním si tím okenní parapety (zahrádku ani balkon bohužel nemáme, ale stejně to zkusím) a "zavedu" do naší kuchyně. Děkuji. Jana

         
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 30.4.2008 11:11

 Já znám jedno skvělé použití heřmánku:

Uděláme odvar a tím si potřeme obličej, ten do rána oteče a my strávíme 1/2 roku na neschopence.

Tak jsem opravdu dopadla, ánšto mám na heřmánek alergii 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika