Tak mi ten brutnák nedá pokoj. Hledala jsem proto na internteu nějaké informace, až jsem je našla. Podělím se nyní s Vámi:
Droga má rozsáhlé použití vnitřní i zevní. Vnitřně ji podáváme tam, kde je potřeba zajistit ochranu sliznic, hlavně při zánětech a vředových chorobách v trávícím traktu. Zevně ji aplikujeme jako kloktadlo nebo obklad, např. na špatně se hojící rány nebo bércové vředy.
Listy mají příjemnou chuť i vůni a spolu s estragonem, listem vinné révy a kopru jsou výbornou součástí láku na konzervování okurek.
Poměrně málo známé je mírné, ale účinné působení drogy na stavy vzrušenosti a nervozity, takže má své stálé místo v uklidňujících směsích. hovoří se také o mírném vlivu antidepresívním a posile srdečního svalu.
Nejvhodnější lékovou formou je nálev, užívaný obyčejně v dávce 2-3x denně jednu běžnou sklenku. V urologii dáváme přednost vyššímu dávkování, zpravidla 4x denně asi 350 ml.
Brutnákové medicinální víno, připravené macerací, má chladivý a uklidňující vliv. Podáváme je po 50 - 125 ml na jednorázovou dávku. Čerstvá rostlina je šťavnatá, šťávu doporučujeme mírně naředit vodou. Dávka činí 25 - 50 ml šťávy, 3x denně.
Málo známý je rovněž účinek brutnáku spolu s jahodníkem proti nadměrnému pocení. Používá se střídavě nálev z brutnáku a z listů jahodníku - vždy obden se užívá jedna z obou bylin, buď nálev ze 30g brutnáku, nebo nálev z 50g listů jahodníku. Bylina se přelije 1 litrem vařící vody a přikrytá nechá 10 minut vyluhovat. Pije se přes den na 4 - 6x, vždy nalačno.
Odvar z brutnáku je vhodný i pro jarní očistnou kůru: Asi 20g byliny se přelije 0,5 litru studené vody, postupně se zahřívá až do varu a nechá se pak 2-3 minuty vařit. Pak se nechá 10 minut vyluhovat a zcedí se. Pijí se 2 skleničky mezi jídly.