Brutnák



host - 75.136 (?)
1.4.2008 15:17

Všeho s mírou. Brutnák, ale taky kostival obsahují toxické, kancerogenní alkalioidy. Kupodivu také podběl.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 26.3.2008 13:12, zobrazeno: 16592x

Dobrý den!

Jsem velký fanda do bylinek. Co jde, to si sama vypěstuji, ostatní nasbírám, usuším a pak rápím v zimě celou rodinu bylinkovými čaji při každém zkašlání.

Pěstuji také léta brutnák, který mě uchvátil svými modrými kvítky. Na podzim se sám vysemení a na jaře opět vyroste.

Vím, že se z brutnáku dělá víno, které údajně pili už ve středověku vojáci před bitvou pro posílení mysli a sebevědomí. Víte někdo, jak se takové víno dělá?

Děkuji

brutnák 1
brutnák 1
   
host - 202.201 (?), 1.4.2008 12:09

Bohužel recept na víno z Brutnáku nemám, ale pošlu vám recept :  K obveselení mysli a zahnání zármutku.Nálev z květů: Hrst čerstvých květů brutnáku přelijeme 1/4 l vroucí vodya necháme 10 min.louhovat. Scezný nálev užíváme tak, že každou hodinu vypijeme pouze 1 doušek. PRO STUDENTY: Pro zlepšení paměti si dříve studenti vařili čaj z brutnáku, rozrazilu, medunky a pilátu.Helena

      
host - 75.136 (?), 1.4.2008 15:17

Všeho s mírou. Brutnák, ale taky kostival obsahují toxické, kancerogenní alkalioidy. Kupodivu také podběl.

         
host - 172.106 (?), 2.4.2008 20:17

Děkuji moc za recept

Víno jsem nechtěla konzumovat, jen mě zajímalo ze sběratelského hlediska.

            
host - 172.106 (?), 2.4.2008 20:19

Zapomněla jsem, že nejsem přihlášena - takže paní Heleně děkuji za recept a host o mne nemusí mít strach 

               
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 172.106 (?), 2.4.2008 20:20

 No to mi to teda nejde - tak snad potřetí se povede vložit příspěvek mám jménem

                  
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 24.4.2008 15:01

Tak mi ten brutnák nedá pokoj. Hledala jsem proto na internteu nějaké informace, až jsem je našla. Podělím se nyní s Vámi:

Droga má rozsáhlé použití vnitřní i zevní. Vnitřně ji podáváme tam, kde je potřeba zajistit ochranu sliznic, hlavně při zánětech a vředových chorobách v trávícím traktu. Zevně ji aplikujeme jako kloktadlo nebo obklad, např. na špatně se hojící rány nebo bércové vředy.

Listy mají příjemnou chuť i vůni a spolu s estragonem, listem vinné révy a kopru jsou výbornou součástí láku na konzervování okurek.

Poměrně málo známé je mírné, ale účinné působení drogy na stavy vzrušenosti a nervozity, takže má své stálé místo v uklidňujících směsích. hovoří se také o mírném vlivu antidepresívním a posile srdečního svalu.
Nejvhodnější lékovou formou je nálev, užívaný obyčejně v dávce 2-3x denně jednu běžnou sklenku. V urologii dáváme přednost vyššímu dávkování, zpravidla 4x denně asi 350 ml. 

Brutnákové medicinální víno, připravené macerací, má chladivý a uklidňující vliv. Podáváme je po 50 - 125 ml na jednorázovou dávku. Čerstvá rostlina je šťavnatá, šťávu doporučujeme mírně naředit vodou. Dávka činí 25 - 50 ml šťávy, 3x denně. 

Málo známý je rovněž účinek brutnáku spolu s jahodníkem proti nadměrnému pocení. Používá se střídavě nálev z brutnáku a z listů jahodníku - vždy obden se užívá jedna z obou bylin, buď nálev ze 30g brutnáku, nebo nálev z 50g listů jahodníku. Bylina se přelije 1 litrem vařící vody a přikrytá nechá 10 minut vyluhovat. Pije se přes den na 4 - 6x, vždy nalačno.

Odvar z brutnáku je vhodný i pro jarní očistnou kůru: Asi 20g byliny se přelije 0,5 litru studené vody, postupně se zahřívá až do varu a nechá se pak 2-3 minuty vařit. Pak se nechá 10 minut vyluhovat a zcedí se. Pijí se 2 skleničky mezi jídly.

   
host - 110.98 (?), 19.5.2008 10:38

Ahoj, dle různých bylinářských knih se květy (čehokoli vhodného) macerují v kvalitním přírodním (nedoslazovaném) většinou červeném víně.

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 80.39 (?), 19.5.2008 10:56

Pokud necháte na vzduchu otevřenou nádobu s vínem - zejména kvalitním, přírodním nedoslazovaným a chemicky nekonzervovaným, je obvykle po pár hodinách k nepití. Macerovat cokoli, aby nedošlo k oxidaci, naoctovatění či jiné chorobě vína vyžaduje znalosti a proto bych to podomácku nedělal.

         
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 19.5.2008 12:07

Vážený pane Vysloužile!

Já si dělám každý rok tzv. meduňkové víno: do kvalitního suchého bílého vína nacpu listí meduňky co se ho vejde (případně upiju víno a listí natlačím až nahoru). Lahev uzavřu korkovým špuntem a nechám 14 dní v lednici.

Může i takto dojít k oxidaci, naoctovatění či jiné chorobě vína?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika