Vodní gril



Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?)
8.9.2009 21:30

Taky jsme si před časem pořídili vodní gril, ale protože jsme se chystali na stěhování tak jsem zlikvidoval všechny zásoby listnatého dřeva v kotli a zbylo mi jen pár kousků smrku a ten jsme z nouze použil na první grilování ve vodním grilu. Výsledek byl hrozný, všechno bylo tak štiplavé, že to nebylo k jídlu, tak zvířata měla hody. Příště už jsme si opatřil nějaké listnaté dřevo a výsledek byl mnohem lepší, takže podle mne se smrk do vodního grilu moc nehodí.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 7.9.2009 21:25

Lavor plním zásadně plný, aby všechen tuk kapal do vody a ne na jeho rozpálené okraje Pomáhám si rychlovarnou konvicí,  výrazně to zkrátí dobu rozehřívání grilu.
   Zajímavý je údaj o smrkovém dřevě. Nezkusil jsem to, ale věřím, že to šťavnatouzené chutnalo dobře. I když ortodoxní uzenáři by asi protestovali.

         
host - 119.137 (?), 8.9.2009 20:48
Vaše příspěvky jsou velmi zajímavé.Chtěl bych se zeptat jestli při grilování na vodním grilu při použití vody je poklop nasazený na středním tělese grilu.Nebo se griluje bez poklopu a ten je používán jen pro uzení.Chtěl bych si tento gril zakoupit a zatím sbírám informace.Děkuji.
      
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 8.9.2009 21:30

Taky jsme si před časem pořídili vodní gril, ale protože jsme se chystali na stěhování tak jsem zlikvidoval všechny zásoby listnatého dřeva v kotli a zbylo mi jen pár kousků smrku a ten jsme z nouze použil na první grilování ve vodním grilu. Výsledek byl hrozný, všechno bylo tak štiplavé, že to nebylo k jídlu, tak zvířata měla hody. Příště už jsme si opatřil nějaké listnaté dřevo a výsledek byl mnohem lepší, takže podle mne se smrk do vodního grilu moc nehodí.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 9.9.2009 10:45

Na vodním grilu jsem griloval pouze s poklopem, snímám jej pouze při potírání masa. Jestli to lze i bez poklopu, nevím, asi by to nebylo ono.
   Co se týče smrkového dřeva. Negriloval jsem na něm a ani to nechci zkoušet. Nicméně,  mnohokrát jsme v mládí opékali nad ohněm buřty, či upytlačené ryby. Topilo se tím, co bylo při ruce, vesměs jehličnatým. Doba přípravy ve vodním grilu se až tolik neliší. Soudím, že velkou roli hraje, kolik pryskyřice konkrétní dřevo obsahuje. 

            
host - 119.137 (?), 9.9.2009 21:35
Shodou okolností jsem byl u kamaráda, který tento vodní gril má krátce a moc nám grilování nešlo.Zkoušeli jsme grilovat, ale dosáhli jsme teploty pod víkem 80-100°C, víc to nešlo, což je pro grilování asi málo..Topili jsme bukovým a dubovým dřevem nasekaným na drobno-větší třísky.Prosím o radu při jaké teplotě grilujete, jak dlouho a jak teplotu pro grilování nejlépe dosáhnout.Maso pro grilování jsme měli na roštu v horní třetí časti grilu pod poklopem a výsledek nic moc.Uzení bych viděl bezproblémové při teplotě kolem 70-80°C, ale to je na delší dobu.Jde mně o grilování př. "steaků".
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 10.9.2009 9:13

Nemám ve svém českém nerezovém vodním grilu teploměr, takže nevím, při jaké se griluje. Intenzitu topení řídím podle varu vody. Když voda začne vařit, udržuji plamen co nejmenší, aby voda nepřestala vřít. Rošt leží jen v jedné poloze, nikam jinam jej dát nelze.  Není problém s ugrilováním jakkoli vysokých steaků, dokonce ve 2 patrech (mám gril i s nástavcem a druhým roštem).

      
host - 119.137 (?), 10.9.2009 16:33
Dobrý den, můžete mně prosím napsat při jaké teplotě jste griloval.Předpokládám, že nádobu s vodou jste měl dole a na držácích v nejvrchnější časti grilu rošt s grilovaným masem a nad tím poklop.Já totiž dostanu teplotu max na 100°C a to se mně zdá málo.Někde se píše o teplotě 200°-250°C pro grilování.Děkuji
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 10.9.2009 18:15

Nevím, je-li dotaz adresován na mě, již v předešlém příspěvku jsem uvedl že nemám v grilu teploměr, takže nevím. Prostě dřevo hořelo, voda vařila. Voda i rošt se dá umístit pouze jediným způsobem. 
   Myslím, že v nízké teplotě kolem 100 o a předávání skupenského tepla tkví právě kouzlo vodního grilu.   Nedovedu si představit, jak vyrobit přehřátou páru o teplotě 250oC v otevřené plechovce. To snad ani nejde. Cosi o tom myslí odborníci jako třeba Fyzikální Alí?

            
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 10.9.2009 19:07

Nejsem sice Alí, ani fyzik, ale vodní gril opravdu neslouží jako papiňák. Těžko tam bude teplota nad 100°C.
Martin

               
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 10.9.2009 21:01

Pokud bude dostatečný tepelný zdroj pod kýblem, pára bude mít svých 100 st c, ale spaliny nepředají všechnu svojí energii páře, takže směs spalin a páry může mít teplotu podstatně vyšší, než 100 st. záleží pouze jaký tepelný výkon bude mít zdroj tepla a jaký bude tah spalin.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika