Voda v udírně



host - 36.131 (?)
25.2.2016 13:11

Napadlo mě, jestli to není tou betonovou podezdívkou, že se prohřeje za delší dobu než ta původní cihla, vzniká tepelný rozdíl a proto se tam vysráží voda až v tak velkém množství. A taky jsem někde četla, že je zapotřebí novou udírnu vypálit, ale nebylo napsáno jak.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Jana280 - (4) - 36.131 (?), 25.2.2016 10:03, zobrazeno: 16198x

Dobrý den, prosím o radu. Měli jsme starou udírnu po dědovi a ta dosloužila. Postavili jsme udírnu novou a máme probllém s vodou. Už jsme udili 3x a pokaždé máme v udírně vodu a tím pádem je i maso a klobásy černé a smrdí dehtem. Stavěli jsme podle návodu. Podezdívka betonová, odizolovaná zvenčí proti vodě, dřevěná budka z palubek s komínkem a odvětrávacími otvory, s dřevěnýma dvířkma, kouřovod 2 m dlouhý atd. Před samotným uzením topíme á 2 hodinách už dva dny předem a potom ještě v ten den 2 hodiny předem, aby se udírna vyhřála a stále máme na dně udírny vodu, kterou během uzení vytíráme a klobásy a maso máme černé jak uhel. Ve staré udírně po dědovi jsme měli vše pěkně zlatavé. Poradí mi někdo, co děláme špatně? Děkuji za radu. Jana

   
host - 243.114 (?), 25.2.2016 12:46

Může být mokré dřevo, ale spíše špatně topíte. Udírnu je třeba vysušit, dvě hodiny nemusí stačit, během těch dvou hodin by se mělo udělat dost žhavého uhlí, které "topí" bez kouře a pak opatrně přikládat, aby to nedýmilo jak lokomotiva (řešilo se to už ve více vláknech). Ze začátku udit při vyšší teplotě (kolem 80-90ºC) jasným plamenem, aby maso oschlo a nesrážel se na něm dehet a neusazovaly saze. Pak teplotu snížit, ale ne tím, že uzavřete přívod vzduchu do topeniště, za sníženého přístupu vzduchu začne probíhat tzv. suchá destilace dřeva - maso je černé jak viks, může být hořké, kyselé...

      
host - 36.131 (?), 25.2.2016 13:11

Napadlo mě, jestli to není tou betonovou podezdívkou, že se prohřeje za delší dobu než ta původní cihla, vzniká tepelný rozdíl a proto se tam vysráží voda až v tak velkém množství. A taky jsem někde četla, že je zapotřebí novou udírnu vypálit, ale nebylo napsáno jak.

         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 25.2.2016 15:59

Beton je hlavně tepelně vodivější než cihla (natož dřevo), takže pak stačí, aby zemina okolo měla teplotu nižší než rosný bod kouře a bude to rosit/dehtovat. Vodní páry je v kouři více než v přiváděném vzduchu, protože sacharidy (celulóza aj. složky dřevního vláka) jsou uhlovodíky. Část aromatických uhlovodíků se oddestiluje do kouře bez spálení a zejména sacharidy shoří za vzniku CO2 z uhlíku a H2O z vodíku.

Rada - na beton zkuste přiložit tepelnou izolaci (nemusí být napevno) jako je dřevo nebo minerální vata. Možná by stačil i plech a ponechaná vzduchová mezera za ním.

            
Jana280 - (4) - 36.131 (?), 26.2.2016 8:16

Děkuji za radu, vyzkoušíme a pak napíšeme, jak to dopadlo. Jana

            
host - 165.102 (?), 26.2.2016 9:55

také si myslím, že by to izolační podložka zachránila. Zkontroloval bych - po těch 2 hodinách vyhřívání- zda je zdivo (+ beton) opravdu vyhřáté. Nevím, jak máte řešené vyústění kouřovodu, ale nedělá vám to tam "kapsu", do které se teplý kouř nedostane a tím pádem to místo zůstává chladné? A při uzení, kdy je velmi malý tah, se tam kouř a páry dostanou a kondenzují. Máte kouřovod zaizolovaný? Jirka

            
Jana280 - (4) - 230.7 (?), 28.2.2016 13:40

Jak jsem slíbila, tak činím. Předávám zkušenosti ze včerejšího uzení. V pátek jsme na betonovou podezdívku přiložili polysterénové desky a přihrnuli hlínou. Udírnu jsme pořádně rozpálili tak na čtyři hodiny. V sobotu ráno jsme ji zase pořádně rozpálili na dvě hodiny a pak udili na 60°C asi 12 hodin. Kouř byl světlý, nezapáchal po dehtu a voda v udírně se sice vyskytla, ale jen v minimálním množství, a to úplně dole, kde v té hlíně v zemi nebyl polystyrén. Výsledek - bůček byl krásně zlatavý. Takže věřím tomu, že to bylo tou sdudenou podezdívkou. Ješte to vylepšíme a tu tepelnou izolaci dáme do celé hloubky betonové pozdívky. Děkuji všem za radu a pomoc. Jana

před izolací
před izolací
po izolaci
po izolaci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 28.2.2016 20:31

... já jsem sice myslel dát izolaci jako vnitřní (proto dřevo nebo skelná/minerální vata) aby nebylo potřeba tak dlouho nahřívat konstrukce (beton a "podlahu"), ale i takto to jde.

yes

S.

         
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 26.2.2016 9:25

jestli to není tou betonovou podezdívkou,....taky mám v udírně betonový podklad a nějak to nevadí. Bych si tipnul, že chyba bude někde jinde. Nemáte foto celé udírny, i topeniště?

      
Jana280 - (4) - 36.131 (?), 26.2.2016 8:15

Ději za radu. Vyzkoušíme a pak napíšu, jak to dopadlo. Jana

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika