Vhodnost dřeva z ořechu na uzeni
|
|
|
|
host - 221.214 (?) 21.11.2011 20:31
Jedna moudrost říká (psal to tuším Ota Pavel ve Zlatých úhořích): udí se tím, co kvete bíle. Docela to vychází.
používám buk, dub, dřevo z ovocných stromů, jasan, vždy co nejlépe vysušené, i když je někdy někdy polévám kvůli utlumení ohně, nebo když se bojím přílišného vysušení masa. Proč experimentovat s ořechem, když určitě není problém sehnat osvědčené druhy. Jehličnany nikdy - jako kluk jsem vařil v hrnci odřezky syrové borovice a byl jsem překvapen, kolik terpentýnu a jiných olejů zůstalo potom na hladině. To všechno by šlo do masa. To již nejsou experimenty, ale hazard. Jestli ale tatínek vlastní jatky, tak s chutí do toho :-)))
Jirka
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
honza1712 - (1) - 233.99 (?), 19.11.2011 12:42, zobrazeno: 25306x
Chci se zeptat zda je dřevo z očechu vhodne k uzeni někde uvaději že ano a jinde že ne.Poradi mi někdo? Předem děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.18 (?), 20.11.2011 9:10
Dobry den.Ja bych dřevo s ořechu nedoporučoval protože je hořke a kdyby Jste s tím udil tak ta hořkost Vám vleze do masa, a maso je nepoživatelne.Ja udim ovocným dřevem a když neni tak je také dobra olše.S pozdravem František.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 164.4 (?), 20.11.2011 11:36
Není vhodné udit jedním druhem dřeva, ale směsí.Obvyklý poměr je 90% tvrdého dřeva a 10%měkkého.Základ je dub a buk.Doplníme olší, jasanem, javorem, habrem, jilmem, topolem, břízou-bez kůry.Z ovocných švestka, jabloň hrušeň,višeň.Doporučuje se výhradně dřevo listnáčů, to platí i o pilinách... tolik literatura, ořech bych tam nedával, táta udil švestkou, bukem a smrkem a smrku bylo i více než tvrdého dřeva.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 221.214 (?), 21.11.2011 20:31
Jedna moudrost říká (psal to tuším Ota Pavel ve Zlatých úhořích): udí se tím, co kvete bíle. Docela to vychází.
používám buk, dub, dřevo z ovocných stromů, jasan, vždy co nejlépe vysušené, i když je někdy někdy polévám kvůli utlumení ohně, nebo když se bojím přílišného vysušení masa. Proč experimentovat s ořechem, když určitě není problém sehnat osvědčené druhy. Jehličnany nikdy - jako kluk jsem vařil v hrnci odřezky syrové borovice a byl jsem překvapen, kolik terpentýnu a jiných olejů zůstalo potom na hladině. To všechno by šlo do masa. To již nejsou experimenty, ale hazard. Jestli ale tatínek vlastní jatky, tak s chutí do toho :-)))
Jirka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|