Vhodnost dřeva z ořechu na uzeni



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?)
21.11.2011 9:17

Měkkému dřevu bych se raději vyhnul, jehličnatému obloukem. Použít se dají olše, vrba, ale jen při nedostatku tvrdého.  Sehnat si pár polen buku či ovocného dřeva se v porovnání s cenou masa vyplatí.
    Nevidím žádný problém udit jedním druhem dřeva.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

honza1712 - (1) - 233.99 (?), 19.11.2011 12:42, zobrazeno: 25307x

Chci se zeptat zda je dřevo z očechu vhodne k uzeni někde uvaději že ano a jinde že ne.Poradi mi někdo? Předem děkuji.

   
host - 212.18 (?), 20.11.2011 9:10

Dobry den.Ja bych dřevo s ořechu nedoporučoval protože je hořke a kdyby Jste s tím udil tak ta hořkost Vám vleze do masa, a maso je nepoživatelne.Ja udim ovocným dřevem a když neni tak je také dobra olše.S pozdravem František.

   
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?), 20.11.2011 9:18

Děda, řezník by mi poradil podle toho co udíte. (švestka, buk,dub), ale ořech nevím.Do lesa bylo blízko.

      
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 20.11.2011 11:36

Není vhodné udit jedním druhem dřeva, ale směsí.Obvyklý poměr je 90% tvrdého dřeva a 10%měkkého.Základ je dub a buk.Doplníme olší, jasanem, javorem, habrem, jilmem, topolem, břízou-bez kůry.Z ovocných švestka, jabloň hrušeň,višeň.Doporučuje se výhradně dřevo listnáčů, to platí i o pilinách... tolik literatura, ořech bych tam nedával, táta udil švestkou, bukem a smrkem a smrku bylo i více než tvrdého dřeva.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 21.11.2011 9:17

Měkkému dřevu bych se raději vyhnul, jehličnatému obloukem. Použít se dají olše, vrba, ale jen při nedostatku tvrdého.  Sehnat si pár polen buku či ovocného dřeva se v porovnání s cenou masa vyplatí.
    Nevidím žádný problém udit jedním druhem dřeva.

            
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 21.11.2011 19:56

Včera jsem si říkal, že tady napíšu svá moudra, ale nakonec jsem si řekl, že nemá smysl se tím zaobírat. Pan Vysloužil slušně napsal to, co já bych tak hezky nenapsal. Udit ořechem nebo smrkem, to by mě (a doufám že v tom nejsem sám) nenapadlo. To už by možná stály za zkoušku ořechové slupky...

               
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 21.11.2011 20:20

A co osika, té je na horách všude plno?

               
host - 221.214 (?), 21.11.2011 20:31

Jedna moudrost říká (psal to tuším Ota Pavel ve Zlatých úhořích): udí se tím, co kvete bíle. Docela to vychází.

používám buk, dub, dřevo z ovocných stromů, jasan, vždy co nejlépe vysušené, i když je někdy někdy polévám kvůli utlumení ohně, nebo když se bojím přílišného vysušení masa. Proč experimentovat s ořechem, když určitě není problém sehnat osvědčené  druhy. Jehličnany nikdy - jako kluk jsem vařil v hrnci odřezky syrové borovice a byl jsem překvapen, kolik terpentýnu a jiných olejů zůstalo potom na hladině. To všechno by šlo do masa.  To již nejsou experimenty, ale hazard.  Jestli ale tatínek vlastní jatky, tak   s chutí do toho  :-)))

Jirka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika