Uzení makrel
|
|
|
|
Michal ze Sudic - (17) - 11.52 (?) 22.5.2013 20:11
O víkendu jsem udil poprvé makrely, v pátek jsem si udělal slaný lák na 1kg ryb jsem dal 0,6 litru vody a 0,05 kg soli, láku jsem naředil tolik, ať jsou všechny ryby ponořené, ryby jsem zatížil ať nevyplavou nahoru, ať jsou ponořené. V láku jsem je nechal přes noc. Ráno jsem zatopil v uzáku, mám klasický zděný, asi dvě hoďky jsem ho vysušoval a pak teprve vložil ryby, první hoďku jsem topil na 90 stupňů, pak jsem teplotu stáhnul na 60-70 stupňů a udil další dvě až tři hodinky. A na výsledek se podívejte níže...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michal ze Sudic - (17) - 11.3 (?), 20.4.2013 20:31, zobrazeno: 65697x
Dobrý den,
potřeboval by poradit jak udit makrely. S uzením nemám žádné zkušenosti, Na zahradě máme zděnou udírnu. Při jaké teplotě mám udit? Jak dlouho udit? Mám makrely nějak nakládat do laku (jak dlouhonakládat), nebo stačí jen nasolit a okořenit, tak jak kdyby je pekl přímo na ohni?
Děkuji za rady
Michal
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.182 (?), 21.4.2013 11:38
Zdravím, makrelu jen nasolím i zevnitř, na kilo ryby 25-30g soli.Nebo se udělá pasta sůl a česnek, potřu rybu a nechám 24 hod v lednici.Pak rybu vyndám, opláchnu vlažnou vodou, osuším a vkládám do dobře vyhřáté a vysušené udírny.Udím 3-5 hod podle velikosti ryb.Cca 1 hod na 80C a pak 2-4 hod na 60-70C.Topím suchým bukem bez kůry.Uzení zdar, rpstylle@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
MHa - (5) - 203.142 (?), 21.9.2014 10:31
Zdravím.
Stejným způsobem udím pstruhy. Na 10 kg ryb dám 300g soli a hořčičak česneku. Namačkaný česnek smíchám se solí a potřu všechny ryby rovnoměrně i uvnitř a dám na 24 hodin do lednice. Po 12 hodinách promíchám Ryby neoplachuji, ale než vložím do udírny nechám okapat. První hodinu ryby suším při teplotě 50C, další hodinu a půl 80-100C a ještě hodinu při 60C. Také udím na buku. Uzení zdar Milan
|
|
|
|
|
|
|
Michal ze Sudic - (17) - 11.52 (?), 22.5.2013 20:11
O víkendu jsem udil poprvé makrely, v pátek jsem si udělal slaný lák na 1kg ryb jsem dal 0,6 litru vody a 0,05 kg soli, láku jsem naředil tolik, ať jsou všechny ryby ponořené, ryby jsem zatížil ať nevyplavou nahoru, ať jsou ponořené. V láku jsem je nechal přes noc. Ráno jsem zatopil v uzáku, mám klasický zděný, asi dvě hoďky jsem ho vysušoval a pak teprve vložil ryby, první hoďku jsem topil na 90 stupňů, pak jsem teplotu stáhnul na 60-70 stupňů a udil další dvě až tři hodinky. A na výsledek se podívejte níže...
|
|
|
|
|
|
|
host - 203.4 (?), 22.1.2014 19:41
Dobrý večer,
rád bych připojil otázku-ryby sem nikdy neudil, ale chtěl bych to samozřejmě zkusit. Potíž je v tom, že nemám kde získat živé nebo alespoň chlazené ryby a jezdit pro ně několik desítek kilometrů se mi fakt nechce. Takže otázka zní-lze vyudit i zmražené ryby? Nebo je to pak znát, že ryba byla zmražená, rozpadá se nebo jiné důvody, proč mražené ryby neudit?
Děkuji za odpověď.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 203.4 (?), 22.1.2014 19:53
Takže zkusím mražené.
Ještě jedna otázečka-bylo mi doporučeno vyudit tolstolobika, že je tučný atd.. Kamarád rybář zas tvrdí, že je to hnus ryba. Nějaká zkušenost s konkrétně s touto rybou?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.130 (?), 5.9.2014 12:21
Uzený Tolstolobik je fantastycký!! Naložený v soli a čeneku jen doporučuji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|