Udirna s grilem v jednom



host - 238.4 (?)
3.6.2013 0:22

Taky mám udírnu v komíně asi 120cm nad topeništěm ve zděném grilu.Můj problém je, že salám sice doudím ale mám ho studený.Vím, že se udí buď teplým a nebo studeným kouřem.Nikde se nedočtu jak udělat teplý nebo studený kouř.Nevíte někdo jak to udělat abych to uzené vytahoval teplé.Pak bych samozřejmně udil i maso.Nestačilo by topeniště zvednout do úrovně komína? Otvor grilu je 60x50 hloubka 50cm.Myslím si že tou velkou dírou se ten kouř ochladí.Předem dík za radu. Luboš

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 103.140 (?), 21.3.2013 5:42, zobrazeno: 25531x

Dobry den, chtel bych si svepomoci postavit krb s udirnou v jednom.

Nasel jsem inspiraci na udirnu a chtel jsem se zeptat zda bych to mohl pouzit i jako gril pokud bych si to vse udelal svepomoci?

Tzn me napadlo dat nad pruduch jen kovovou vanu na grilovaci uhli a normalne nad to mrizku na grilovani. A pokud bych chtel udit, tak bych jen vytahl kovovou vanu.

Pokud by to tak slo, tak me snad napada jen kde sehnat tak velka dvirka (co jsem koukal na netu, tak to je pekne mastne...) Nebo svepomoci nejaka drevena?

btw - Jaka velka by mela byt ta udirna s grilem? Pokud jsem cetl spravne, tak zprava do leva cca 2,5m (trubka 2m) a sirka 60cm? 


   
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.252 (?), 21.3.2013 9:42

zdravím, když sjedete kurzorem dolů, tak je tady 50 témat o grilování a uzení a o stavbách takových zařízení asi 10 témat, jen číst. Dvířka na udírnu se dělají dřevěná a když tam budete dělat oheň,tak aby byla vyndávací. Délka trubky k udírně bývá tak cca 2 metry, ale záleží jak teplo jde uregulovat a co krb udělá, když se nahřeje. Tak čtěte a další téma smažte.

      
host - 47.34 (?), 21.3.2013 15:04

Dobry den, dekuji za reakci. Jiz jsem procetl vetsi mnozstvi diskuzi a nikde jsem nenasel reseni ktere jsem navrhnul  - tzn zda je mozne, aby komora pro uzeni slouzila i jako gril (jen ze se tam da ta miska na to uhli)

Vsude co jsem videl to sice maji jako jednu stavbu, ale dve komory - jednu na uzeni a jednu na grilovani.

Dekuji, mozna jsem jen slepy 

         
host - 103.140 (?), 23.3.2013 7:00

Jeste jsem objevil jeden hotovy gril s udici komorou nad grilem - to se da take udelat? Nejak se mi nezda, protoze jsem si myslel, ze kour musi prochazet alespon 1,5 metrovou trubkou a navic mi tam chybi dvirka... 


            
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 23.3.2013 12:14

I v komíně se dá vyudit... Otázkou však je, kolik energie Vás to bude stát (budete muset hlídat stále teplotu), protože regulace tepla bude problematická. Upozorňuji, že je nutné mít udící komoru (ve Vašem případě prostor pro gril) dostatečně vysokou (kvůli proudění kouře v udírně).
Záleží však, co od udírny (grilu) očekáváte, jek často budete udit (grilovat) a kolik času u toho chcete strávit.

               
host - 226.182 (?), 23.3.2013 20:28

Dobrý den, souhlasím s panem Martinem.Vyudit se dá v čemkoliv, jen se naučit topit a uhlídat teplotu.Dříve se topilo v řeznických udírnách přímo pod masem.Já osobně bych udělal krb s grilem a na něj bych navázal udírnu a zvláštní topeniště třeba pod krbem.rpstylle@seznam.cz

            
host - 16.123 (?), 24.3.2013 10:11

Mám tento krb (nebo spíše velice podobný typ Sultán) již několik let na zahradě. Udí se v něm takto: zatopit, vytvořit žhavé uhlíky, nad topeniště se umístí plech, který je o něco menší než vnitřek krbu oddělující topeniště od prostoru na uzení, přidat polínko např. buku a celé topeniště se zakryje zepředu kovovým deklem se "vzduchovou klapkou", kterou regulujete, aby dřevo nehořelo ale spíš pouze kouřilo. Do prostoru komínku se zasune plech, nebo jak bych to nazval - škrtící klapku na regulaci odvodu kouře. Tento krb používám spíše na douzování než uzení. Také se tam toho moc nevejde (2 kapři, 8 makrel, pár kuřecích stehen, sýr, uzenina na douzení).  4 ks masa nebo 3 kg klobás už ne. Pokud si chci doudit 1,5 kg uzené krkovice, 10 - 15 klobás je to ideál, ale na uzení masa, špeku nebo klobás a většího počtu ryb mám dřeběnou udírnu na podezdívce s asi 1,3 m dlouhým kouřovodem.

               
host - 238.4 (?), 3.6.2013 0:22

Taky mám udírnu v komíně asi 120cm nad topeništěm ve zděném grilu.Můj problém je, že salám sice doudím ale mám ho studený.Vím, že se udí buď teplým a nebo studeným kouřem.Nikde se nedočtu jak udělat teplý nebo studený kouř.Nevíte někdo jak to udělat abych to uzené vytahoval teplé.Pak bych samozřejmně udil i maso.Nestačilo by topeniště zvednout do úrovně komína? Otvor grilu je 60x50 hloubka 50cm.Myslím si že tou velkou dírou se ten kouř ochladí.Předem dík za radu. Luboš

                  
Jarda.Vysocina - (48) - 162.2 (?), 5.6.2013 8:09

Zdravím, taky hledám typ krbu ,  jako "103.140" zakladatel tohoto přízpěvku. V krbech, jako je na 1. obrázku lze jen douzovat nebo ohřívat a to většinou jen dřevěným uhlím a já chci topit dřevem a udit maso a ne jen ohřívat . Při normálním grilování a opékání by byl krb tak, jak jej lze koupit. Pokud bych chtěl udit naložené maso - několik kilo, tak bych sestavil horkovod - rouru a vlastní vzdálené topeniště. Zatím jsem takouvou upravenou sestavu nenašel. Jestli ji někdo máte, napište. Nechce se mi stavět udírnu zvlášt a vedle ní stavět z betonových dílů okrasný krb na rožnění a grilování. Jarda 

                     
Radomil4 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 245.152 (?), 16.6.2013 11:35

Tak jsem si včera vyudil 3 kousky bučku a byly super jen se u tohoto typu udírny musí hlídat oheň


zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika