udírna na zahradě



Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?)
13.12.2009 21:20

čili - dušenou dehtovou kouli
Martin

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 134.69 (?), 4.12.2009 8:30

souhlasim s vama vcera jsem si postavil udirnu ala slavnosti snezenek trvalo mi to asi hodinu udi to jako vino nestalo me to nic jen stary matarial co jsem posbiral,,maximalni spokojenost

                     
host - 72.73 (?), 6.6.2012 6:35

přesně tak. já jsem zakopal 170cm ocelové a oizolované roury (jsem zámečník cheeky) těsně pod povrch, na jednom konci jsem vykopal díru cca 40x40x40, vyložil jí šamotovejma cihlama, na druhém konci jsem postavil dřevěnou bednu 80x80x80 s horním víkem odklopitelným, a je to. Lezou z toho moc velký mňamky, hihi... všem přeju hodně zdaru.

PS: až to dřevo shnije, stluču holt bednu novou...

               
host - 80.230 (?), 16.10.2009 3:16

Zdenek.- No já viděl několikrát i  udírnu vyhořelou a maso na vánoce bylo kde tam. Kdysi staří sedláci, kde jsme i my udívali, protože každý na dědině udírnu neměl, měli udírny kulaté aby šlo masem otáčet a lepší se maso i vytahovalo, ale i normální hranaté udírny velké, na celé prase kde, se maso muselo opatrně vyndávat a hlídat. Hlavní bylo mit topeniště 100-150cm daleko od udírny a dno udírny sypat pískem aby se omastek nezapálil. Kulatá udírna bývala s komínem asi 10cm, na který se dával kousek tašky ze střechy a tím se reguloval kouř. U zděné hranaté udírny byli pod stříškou vynechané na třech- čtyřech stranách asi půl cihle a v dírách byli zastrčené čtvrtky cihle a vytahováním se reguloval kouř. Když to uhasínalo tak se kousky cihel vyndali a tím se z výšil tah a dřevo se rozhořelo.Protože se tam dává i mokré dřevo aby lepší kouřilo. Na moravě se používalo jako základ bukové dřevo a přidávala se švestka a nebo střešeň. Nikdy se nesmí dávat měké dřevo, protože dechtuje a nikdo nechce jíst asfaltku. Zažil jse člověka který si chtěl vyudit na vánoce klobáse a dřevo neměl, tak použil dechtové železniční pražce, klobáse mohl vyhodit. Vadí mě to ještě dneska když si koupím uzené maso a hned poznám že to dohání měkkým dřevem, protože to smrdí a ne voní. A v tom to je. Když někdo přidá do kamen ze dvě polinka bukového dřeva, tak hned na vesnici lidé myslí, že někdo udí maso protože bukový kouř voní uzeným masem, a ne dechtem. Klobáse jsme udívali 12 hodin a maso 48 hodin. Jednou jsem vezl od bratra klobáse a maso vlakem do Ostravy a celý vagon voněl uzeným masem, a všichni lidé jen co otevřeli dveře, tak hned nezapoměli poznamenat, že někdo veze uzené maso, a jen nasávali.

   
host - 246.67 (?), 17.10.2008 9:06

Zdravim.Potřeboval bych poradit, čím je možno natřít vyspárovanou zděnou udírnu z cihel.Mam obavu z vlhkosti a pozdějšího drolení cihel. Je možno použít vodní sklo?Předem díky

      
host - 171.3 (?), 13.12.2009 21:13

zdenku, topit mokrým dřevem to je rada to se pak to tvoje maso nedá jíst natož aby vonělo. udí sezásadně suchým dřevem a máš uzené a né dušené

         
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 13.12.2009 21:20

čili - dušenou dehtovou kouli
Martin

            
host - 26.35 (?), 15.2.2010 19:01

Ja udim švestkou i s kurou a maso vytečné není hořké.A topim v udirně hned vedle.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika