udírna na zahradě



host - 134.69 (?)
4.12.2009 8:30

souhlasim s vama vcera jsem si postavil udirnu ala slavnosti snezenek trvalo mi to asi hodinu udi to jako vino nestalo me to nic jen stary matarial co jsem posbiral,,maximalni spokojenost

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 134.69 (?), 4.12.2009 8:30

souhlasim s vama vcera jsem si postavil udirnu ala slavnosti snezenek trvalo mi to asi hodinu udi to jako vino nestalo me to nic jen stary matarial co jsem posbiral,,maximalni spokojenost

                     
host - 72.73 (?), 6.6.2012 6:35

přesně tak. já jsem zakopal 170cm ocelové a oizolované roury (jsem zámečník cheeky) těsně pod povrch, na jednom konci jsem vykopal díru cca 40x40x40, vyložil jí šamotovejma cihlama, na druhém konci jsem postavil dřevěnou bednu 80x80x80 s horním víkem odklopitelným, a je to. Lezou z toho moc velký mňamky, hihi... všem přeju hodně zdaru.

PS: až to dřevo shnije, stluču holt bednu novou...

               
host - 80.230 (?), 16.10.2009 3:16

Zdenek.- No já viděl několikrát i  udírnu vyhořelou a maso na vánoce bylo kde tam. Kdysi staří sedláci, kde jsme i my udívali, protože každý na dědině udírnu neměl, měli udírny kulaté aby šlo masem otáčet a lepší se maso i vytahovalo, ale i normální hranaté udírny velké, na celé prase kde, se maso muselo opatrně vyndávat a hlídat. Hlavní bylo mit topeniště 100-150cm daleko od udírny a dno udírny sypat pískem aby se omastek nezapálil. Kulatá udírna bývala s komínem asi 10cm, na který se dával kousek tašky ze střechy a tím se reguloval kouř. U zděné hranaté udírny byli pod stříškou vynechané na třech- čtyřech stranách asi půl cihle a v dírách byli zastrčené čtvrtky cihle a vytahováním se reguloval kouř. Když to uhasínalo tak se kousky cihel vyndali a tím se z výšil tah a dřevo se rozhořelo.Protože se tam dává i mokré dřevo aby lepší kouřilo. Na moravě se používalo jako základ bukové dřevo a přidávala se švestka a nebo střešeň. Nikdy se nesmí dávat měké dřevo, protože dechtuje a nikdo nechce jíst asfaltku. Zažil jse člověka který si chtěl vyudit na vánoce klobáse a dřevo neměl, tak použil dechtové železniční pražce, klobáse mohl vyhodit. Vadí mě to ještě dneska když si koupím uzené maso a hned poznám že to dohání měkkým dřevem, protože to smrdí a ne voní. A v tom to je. Když někdo přidá do kamen ze dvě polinka bukového dřeva, tak hned na vesnici lidé myslí, že někdo udí maso protože bukový kouř voní uzeným masem, a ne dechtem. Klobáse jsme udívali 12 hodin a maso 48 hodin. Jednou jsem vezl od bratra klobáse a maso vlakem do Ostravy a celý vagon voněl uzeným masem, a všichni lidé jen co otevřeli dveře, tak hned nezapoměli poznamenat, že někdo veze uzené maso, a jen nasávali.

   
host - 246.67 (?), 17.10.2008 9:06

Zdravim.Potřeboval bych poradit, čím je možno natřít vyspárovanou zděnou udírnu z cihel.Mam obavu z vlhkosti a pozdějšího drolení cihel. Je možno použít vodní sklo?Předem díky

      
host - 171.3 (?), 13.12.2009 21:13

zdenku, topit mokrým dřevem to je rada to se pak to tvoje maso nedá jíst natož aby vonělo. udí sezásadně suchým dřevem a máš uzené a né dušené

         
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 13.12.2009 21:20

čili - dušenou dehtovou kouli
Martin

            
host - 26.35 (?), 15.2.2010 19:01

Ja udim švestkou i s kurou a maso vytečné není hořké.A topim v udirně hned vedle.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika