Zdravím všechny. Protože jsem se pustil také na uzení a hledal jsem způsoby. Po přečtení tady těch všech rad a nerat napíši svůj postup od začátku.
Celou udírnu jsem postavil z hranolků 5*4 cm a kostru z o něco silnějších. Samozřejmně dřevo. Rozměr 70*70*120 cm. Celá přední stěna se otevírá. Je do udírny perfektní přístup. Udírna má šikmou pevnou střechu pokrytou vlnitým plechem. Je bez jaké koliv regulace odvoru kouře. Čili bez komínku. Postavil jsem ji na podezdívku z pálených cihel asi 50 cm vysokou. Kouř odchází škvírami mezi hranolky, které jsem nevytvářel záměrně. Kouřovod z betonových rourek co se používají např. k odvodu nevím dešťové vody. Kouřovod je 5 cm pod povrchem země. Ohniště je 40*30 cm. Je bez jakých koli dvířek. Množství vzduchu reguluji přiklopením betonové dlaždice. Kouřovod je mírně do kopečka. Teploměr mám pod stříškou s dlohou tyčkou.
Maso např. bůček nakládám takto: Delší šrůtky tak 4 do 5 kg. Vychlazené na 5*C dobře omyju ve vlažné vodě a dobře osuším. Dám 2,5 dg kořské kuchyňské soli na 1 kg masa. Rozmačkám česnek na těch 5 kg dvě palice a utřu se solí. Maso dobře promnu a vetřu tuto směs. Opravdu moc důkladně. Maso vložím do nerezového hrnce a žádné velké pěchování. Prostě ho tam dám natěsno. Nezalévám. Dám do lednice a nastavím teplotu na 3-4 *C. Po 6 dnech maso vyndám vyleji asi 1 dcl růžové vody. Hrnec doře vymyji horkou vodou a vytřu do sucha. Maso znovu řádně protřu a už nic nepřidávám. Na dno nasypu trošku soli asi tak malou lžičku. Maso tam dám obráceně zpátky. Utlačím a zakryji tenkou potravinářskou fólií. Dám zase poklici a zpátky do lednice. Nezalévám. Po dalších 4 dnech maso omyji v horké vodě tak abych s ním mohl manypulovat rukama. Pak znovu ještě jednou v čisté horké vodě. Utřu úplně do sucha. Maso nádherně voní. Zavěsím do dobře vyhřáté udírny.
Udírnu vyhřívám dubovým dřevem i s kůrou. Udím jen dubovým dřevem bez kůry na jaře naštípaným na špalky silné jak ruka. Připomínám, že jsem dub složil letos v únoru a naštípal. Teploměr se celou dobu pohybuje mezi 60-80*C. Průměr bude tak 70-75*C. Udím 12 hodin. Maso je fantastické, nevysušené, lahodné a krájí se jak máslo. Nádherně voní. Je mi 61 a jsem poměrně mlsný. Jo ještě.
Stane li se, že se oheň víc rozhoří tak mám k tomu účelu láhev od okeny z vodou a oheň trochu zaleji. Dřevo jsem máčel v kýblu s vodou. Nepoužívám žádné piliny. Chtěl jsem jen napsat, že to jde i takhle jednoduše. Nikdy se nestalo, že by to nebylo dobré. Nevím co víc. Nic na tom není. NEPOUŽÍVÁM žádné chmikálije ani jakési dusitany a už vůbec ne tu pragandu. Dodržujte čistotu a teplotu při nakládání a je to hračka.
Jarda D.