udírna
|
|
|
|
host - 164.4 (?) 4.2.2012 12:39
Prkna mohou být jakákoliv i z překližky, jen hrozí smola, která při nahřátí může vytékat, takže prohlédnout a použít bez smoly.Délka kouřovodu je závislá, jak moc dokážeš regulovat tah a zavřít ohniště.Když bude v uďáku moc teplo, tak abys mohl přiškrtit ohniště a dusit oheň,když málo tepla, tak přitopíš, tam nevidím při této délce problém.Spíš bych se bál, že 135 je málo, viděl bych to na cca 2 metry i více-je totiž lépe udit nižší teplotou než maso pálit, protože nemůžeš snížit tah.Když ti poleno chytne plamenem, tak může mít půl metru a v uďáku přetopeno.Abys prostě nemusel trčet u uďáku a stále hlídat teplotu a regulovat, při nahřátí uďáku vysledovat optimální tah a ten udržovat několik hodin, jde o pohodlí nechodit co 10 minut sledovat co se děje, ideální je naložit dřevo co hodinku nebo dvě a nahřátý uďák a vychytaná regulace udí sama... vyzkoušet a sledovat teplotu, to je jediné co jde dělat.My měli kdysi uďák ve svahu, kouřovod skoro 3 metry a ohniště přikryté více či méně plechem a polena hořela plamenem a v uďáku 70.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
alex.alex - (2) - 18.5 (?), 23.2.2010 23:13
Dobrý den.
Dvířka jsem pouze rekonstruoval. Válely se mě po sklepě asi tři roky.(první impuls ke zhotovení udírny). Při rekonstrukci domu mě jich bylo líto je vyhodit Jsou z litiny a pálí
Ceny se pohybují od 800,- až 2500,-
zdraví Alex
|
|
|
|
|
|
|
host - 154.110 (?), 25.2.2010 18:50
Dobrý den.
Zravím všechny uzenáře.Měl bych dotaz hodlám si postavit menší udírnu, a zajímalo by mě jestli je možno použít modřinové dřevo.
díky za reakce
Mirek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 20.89 (?), 30.11.2011 18:45
Nejlepsi je udirna vyzdena po rost a nad rostem drevenna.Ohniste je v zelezne roure ktera je zasunuta v druhe o neco vetsiho prumeru.Vysouvanim azasouvanim vnitrni roury se perfektne reguluje teplota v udirne a neni velka spotreba dreva.
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.52 (?), 2.1.2012 10:40
zdravím všechny udiče, plánuji na jaře stavbu udírny - po rošt vyzděná a samotná udírna dřevěná - mám smrkové palubky - jaká musí být tloušťka?- mám je dát případně dvojmo (se vzduchovou mezerou)? Jaká musí být min.délka kouřovodu a jeho průměr? - může být z pozink.plechu jako svody ze střechy?Díky za všechny reakce... asi si řeknete že se ptám na blbosti...
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.16 (?), 24.1.2012 18:21
Dobrej, chci se zeptat? Někde jsem slyšel, že tah udírny zavisí na postavení učitou světovou staranu. Je to pravda? Kde má být ohniště a kde má být udírna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.182 (?), 4.2.2012 11:47
Dobrý den chtěl jsem se zeptat jestli nevadí udírna ze smrkových prken, jsou už očouzevá.Délku kořovodu mám 135cm a průměr 125mm, je to kameninová roura.Je to takhle dostačující?Díky za rady.rpstylle@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.4 (?), 4.2.2012 12:39
Prkna mohou být jakákoliv i z překližky, jen hrozí smola, která při nahřátí může vytékat, takže prohlédnout a použít bez smoly.Délka kouřovodu je závislá, jak moc dokážeš regulovat tah a zavřít ohniště.Když bude v uďáku moc teplo, tak abys mohl přiškrtit ohniště a dusit oheň,když málo tepla, tak přitopíš, tam nevidím při této délce problém.Spíš bych se bál, že 135 je málo, viděl bych to na cca 2 metry i více-je totiž lépe udit nižší teplotou než maso pálit, protože nemůžeš snížit tah.Když ti poleno chytne plamenem, tak může mít půl metru a v uďáku přetopeno.Abys prostě nemusel trčet u uďáku a stále hlídat teplotu a regulovat, při nahřátí uďáku vysledovat optimální tah a ten udržovat několik hodin, jde o pohodlí nechodit co 10 minut sledovat co se děje, ideální je naložit dřevo co hodinku nebo dvě a nahřátý uďák a vychytaná regulace udí sama... vyzkoušet a sledovat teplotu, to je jediné co jde dělat.My měli kdysi uďák ve svahu, kouřovod skoro 3 metry a ohniště přikryté více či méně plechem a polena hořela plamenem a v uďáku 70.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|