udírna

host - 154.110 (?)
25.2.2010 18:50

Dobrý den.

Zravím všechny uzenáře.Měl bych dotaz hodlám si postavit menší udírnu, a zajímalo by mě jestli je možno použít modřinové dřevo.

díky za reakce

Mirek

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

alex.alex - (2) - 18.5 (?), 23.2.2010 23:13

Dobrý den.

Dvířka jsem pouze rekonstruoval. Válely se mě po sklepě asi tři roky.(první impuls ke zhotovení udírny).  Při rekonstrukci domu mě jich bylo líto je vyhodit Jsou z litiny a pálí

Ceny se pohybují od 800,- až 2500,-

zdraví Alex

host - 154.110 (?), 25.2.2010 18:50

Dobrý den.

Zravím všechny uzenáře.Měl bych dotaz hodlám si postavit menší udírnu, a zajímalo by mě jestli je možno použít modřinové dřevo.

díky za reakce

Mirek

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 25.2.2010 19:59

Osobně bych do toho nešel, modřín má hodně pryskyřice, která se bude horkem jenom ze dřeva uvolňovat. Nebude to působit hezky a také hrozí načuchnutí masa při přehřátí udírny. 
Doporučil bych smrk, případně dražší dub.
Martin

host - 20.89 (?), 30.11.2011 18:45

Nejlepsi je udirna vyzdena po rost a nad rostem drevenna.Ohniste je v zelezne roure ktera je zasunuta v druhe o neco vetsiho prumeru.Vysouvanim azasouvanim vnitrni roury se perfektne reguluje teplota v udirne a neni velka spotreba dreva.

host - 34.52 (?), 2.1.2012 10:40

zdravím všechny udiče, plánuji na jaře stavbu udírny - po rošt vyzděná a samotná udírna dřevěná - mám smrkové palubky - jaká musí být tloušťka?- mám je dát případně dvojmo (se vzduchovou mezerou)? Jaká musí být min.délka kouřovodu a jeho průměr? - může být z pozink.plechu jako svody ze střechy?Díky za všechny reakce... asi si řeknete že se ptám na blbosti...

host - 78.16 (?), 24.1.2012 18:21

Dobrej, chci se zeptat? Někde jsem slyšel, že tah udírny zavisí na postavení učitou světovou staranu. Je to pravda? Kde má být ohniště a kde má být udírna

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 24.1.2012 18:31

Vliv to podle mě nemá, do ohniště by nemělo foukat (takže by nemělo být ze severozápadu :)), což ale stejně nefouká, protože ohniště má dvířka, případně je přikryté plechem.
Takže podle mě je to úplně jedno.

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 25.1.2012 10:22

nejvíce záleží na celkové konstrukci a spádu kouřovodu,(jeho průměru, velikosti udírny a topeniště)

host - 226.182 (?), 4.2.2012 11:47

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jestli nevadí udírna ze smrkových prken, jsou už očouzevá.Délku kořovodu mám 135cm a průměr 125mm, je to kameninová roura.Je to takhle dostačující?Díky za rady.rpstylle@seznam.cz

host - 164.4 (?), 4.2.2012 12:39

Prkna mohou být jakákoliv i z překližky, jen hrozí smola, která při nahřátí může vytékat, takže prohlédnout a použít bez smoly.Délka kouřovodu je závislá, jak moc dokážeš regulovat tah a zavřít ohniště.Když bude v uďáku moc teplo, tak abys mohl přiškrtit ohniště a dusit oheň,když málo tepla, tak přitopíš, tam nevidím při této délce problém.Spíš bych se bál, že 135 je málo, viděl bych to na cca 2 metry i více-je totiž lépe udit nižší teplotou než maso pálit, protože nemůžeš snížit tah.Když ti poleno chytne plamenem, tak může mít půl metru a v uďáku přetopeno.Abys prostě nemusel trčet u uďáku a stále hlídat teplotu a regulovat, při nahřátí uďáku vysledovat optimální tah a ten udržovat několik hodin, jde o pohodlí nechodit co 10 minut sledovat co se děje, ideální je naložit dřevo co hodinku nebo dvě a nahřátý uďák a vychytaná regulace udí sama... vyzkoušet a sledovat teplotu, to je jediné co jde dělat.My měli kdysi uďák ve svahu, kouřovod skoro 3 metry a ohniště přikryté více či méně plechem a polena hořela plamenem a v uďáku 70.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz