Stavba udírny s grilem svépomocí
|
|
|
|
|
|
|
|
iguka - Bronzový Zahrádkář (96) - 104.32 (?), 22.9.2010 20:19
Dneska jsem zatopil na zkoušku v kolenu, které vypadá přesně jako na těch fotkách ty trubky a koleno prasklo. Pak jsem zjistil, že to není beton, ale spíše taková poglazurovaná betonokeramika. Tak ještě, že jsem to z toho nedělal.
Říkal jsem si, že bych kouřovod udělal z cihel, má na zahradě ještě starý bílý cihly délky 25 cm, tak co říkáte. Nevím ale jestli ty cihly nebudou sát vodu.
|
|
|
|
|
|
|
jezevec22 - Bronzový Zahrádkář (58) - 16.123 (?), 23.9.2010 20:11
Nebylo by lepší udělat kouřovod z plechových rour od kamen? Vydrží dost než zkorodují a pokud by se "oplácali" betonem...
Konečně jsem se dostal na zahradu a tak připojuji pár fotek mé jednoduché udírny.
1) Celkový pohled
2) Detail topeniště - bez dvířek, pokud je velký vítr dávám před otvor plech
3) Nerezový plech sloužící jako lapač jisker a zároveň svod okapaného omastku do nádoby (omlouvám se, ale čistím jej až před uzením)
4) Regulace odvodu kouře otáčením vrchní desky.
Vím, že udírna je dosti primitivní, používám ji již delší dobu a jsem s ní velice spokojen. Rozměry bedny jsou 60x60 cm a už v ní bylo např 18 kg klobás, nebo 34 kg vepřového.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jezevec22 - Bronzový Zahrádkář (58) - 242.101 (?), 24.9.2010 7:27
Trubku kouřovodu mám osinkocementovou, není to asi to pravé, byla však i v předchozí udírně, kterou stavěl můj otec a sloužila tam snad 20 let. Byla vevnitř hladká a neporušená, zatažená kouřem, proto jsem ji použil i pro stavbu této udírny. Nemyslím si, že se z ní něco uvolňuje (viz obdobné diskuze o azbestu a jeho škodlivosti při dlouhodobé práci např. při drcení, mletí...), ale také tuto trubku nikomu nedoporučuji, to je každého věc co si tam dá..
Napojení do udírny mám vyřešené zabetonováním plechového kolena od kamen.
Co se týče toho plechu na spodku udírny, nezaznamenal jsem, že by něco smrdělo. Já udím teplým kouřem a hlídám teplotu na 60 - 70 stupňů, okap omasku steče po tomto šikmě umístěném a částečně prohnutém plechu do jímací nádoby a nikdy jsem žádný problém nezaznamenal i když mě teplota utekla ke 100 stupňům. Udím dost často i pro své známé a vždycky mi byla výroba chválena. Je třeba se s každou udírnou naučit správně zacházet - jak ji dlouho nahřívat, po vložení výrobků větrat tak, aby byly suché a nepotili se, hlídat teplotu.... Vše se dá praxí naučit. Pak se nemůže stát, že máš výrobu kyselou, černou, nebo spíš upečenou než uzenou.... Chyb se dá udělat dost, avšak chybami se člověk učí. Je třeba zkoušet a zkoušet. Přeji mnoho úspěchů při výrobě těchto nezdravých, ale chutných výrobků.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 115.35 (?), 1.2.2011 11:18
Vzhledem k tomu, že jsem zde často čerpal nápady a odvahu ke stavbě grilu a udírny, myslím si, že by bylo správné se také pochlubit s naší stavbou z loňského roku. Svůj výtvor jsme s manželkou stavěli z lícových cihel postupně v průběhu léta. Jsme pouze laici a nemůže tedy být vše úplně OK, ale i přesto by naše fotografie mohly být pro někoho inspirativní.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 115.35 (?), 1.2.2011 11:21
... tak aspoň ještě celkový pohled
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MatesXXXL - (4) - 173.179 (?), 6.2.2011 11:42
Martine pěkná práce, to se mi líbí.Budu rád když zveřejníte více fotek.
Ať se dílo podaří.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|