Stavba udírny s grilem svépomocí



jezevec22 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 16.123 (?)
23.9.2010 20:11

Nebylo by lepší udělat kouřovod z plechových rour od kamen? Vydrží dost než zkorodují a pokud by se "oplácali" betonem...

Konečně jsem se dostal na zahradu a tak připojuji pár fotek mé jednoduché udírny.

1) Celkový pohled

2) Detail topeniště - bez dvířek, pokud je velký vítr dávám před otvor plech

3) Nerezový plech sloužící jako lapač jisker a zároveň svod okapaného omastku do nádoby (omlouvám se, ale čistím jej až před uzením)

4) Regulace odvodu kouře otáčením vrchní desky.

Vím, že udírna je dosti primitivní, používám ji již delší dobu a jsem s ní velice spokojen. Rozměry bedny jsou 60x60 cm a už v ní bylo např 18 kg klobás, nebo 34 kg vepřového.





Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
iguka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (96) - 104.32 (?), 22.9.2010 20:19

Dneska jsem zatopil na zkoušku v kolenu, které vypadá přesně jako na těch fotkách ty trubky a koleno prasklo. Pak jsem zjistil, že to není beton, ale spíše taková poglazurovaná betonokeramika. Tak ještě, že jsem to z toho nedělal.

    Říkal jsem si, že bych kouřovod udělal z cihel, má na zahradě ještě starý bílý cihly délky 25 cm, tak co říkáte. Nevím ale jestli ty cihly nebudou sát vodu.

                     
jezevec22 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 16.123 (?), 23.9.2010 20:11

Nebylo by lepší udělat kouřovod z plechových rour od kamen? Vydrží dost než zkorodují a pokud by se "oplácali" betonem...

Konečně jsem se dostal na zahradu a tak připojuji pár fotek mé jednoduché udírny.

1) Celkový pohled

2) Detail topeniště - bez dvířek, pokud je velký vítr dávám před otvor plech

3) Nerezový plech sloužící jako lapač jisker a zároveň svod okapaného omastku do nádoby (omlouvám se, ale čistím jej až před uzením)

4) Regulace odvodu kouře otáčením vrchní desky.

Vím, že udírna je dosti primitivní, používám ji již delší dobu a jsem s ní velice spokojen. Rozměry bedny jsou 60x60 cm a už v ní bylo např 18 kg klobás, nebo 34 kg vepřového.





                     
iguka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (96) - 104.32 (?), 23.9.2010 21:11

No krásná udírna - v jednoduchosti je právě ta krása. Hlavně ji máš odzkoušenou a to je dost důležitý. Co se týče toho kouřovodu, ty tam máš zabetonovou trubku od kamen? Nebo z čeho to máš.? A co se týče toho plechu, když se ti ten plech rozpálí a kape ti na to omastek, nepálí se a nesmrdí to?

                     
jezevec22 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 242.101 (?), 24.9.2010 7:27

Trubku kouřovodu mám osinkocementovou, není to asi to pravé, byla však i v předchozí udírně, kterou stavěl můj otec a sloužila tam snad 20 let. Byla vevnitř hladká a neporušená, zatažená kouřem, proto jsem ji použil i pro stavbu této udírny. Nemyslím si, že se z ní něco uvolňuje (viz obdobné diskuze o azbestu a jeho škodlivosti při dlouhodobé práci např. při drcení, mletí...), ale také tuto trubku nikomu nedoporučuji, to je každého věc co si tam dá..

Napojení do udírny mám vyřešené zabetonováním plechového kolena od kamen. 

Co se týče toho plechu na spodku udírny, nezaznamenal jsem, že by něco smrdělo. Já udím teplým kouřem a hlídám teplotu na 60 - 70 stupňů, okap omasku steče po tomto šikmě umístěném a částečně prohnutém plechu do jímací nádoby a nikdy jsem žádný problém nezaznamenal i když mě teplota utekla ke 100 stupňům. Udím dost často i pro své známé a vždycky mi byla výroba chválena. Je třeba se s každou udírnou naučit správně zacházet - jak ji dlouho nahřívat, po vložení výrobků větrat tak, aby byly suché a nepotili se, hlídat teplotu.... Vše se dá praxí naučit. Pak se nemůže stát, že máš výrobu kyselou, černou,  nebo spíš upečenou než uzenou.... Chyb se dá udělat dost, avšak chybami se člověk učí. Je třeba zkoušet a zkoušet. Přeji mnoho úspěchů při výrobě těchto nezdravých, ale chutných výrobků.

                     
iguka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (96) - 104.32 (?), 24.9.2010 21:49

Jo díky, ještě bych se zeptal, jaký máš průměr kouřovodu. Já nevím, jestli by kovová roura jako kouřovod byla dobrá. Přeci jen v topeništi je velká teplota, tak aby se ten začátek roury nezačal tavit a všechen sajrajt nešel do masa. Přemýšlím, že tam asi nějakou tu kameninovou rouru zabetonuju kolem dokola, a když případně praskne, tak to prasklý vytáhnu a zůstane betonový skelet.

                     
jezevec22 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 16.123 (?), 26.9.2010 16:07

Průměr kouřovodu - no to řeknu přesně - asi 12 - 14 cm. Odhaduji - prostě nevím a do udírny za kolenem to bude ještě míň, kolem 10 cm. Nevím jak chceš topit v topeništi (co je u Tebe velká teplota), ale já se snažím, aby tam moc velký oheň nebyl. Spíše aby to doutnalo a moc nehořelo. Plechové udírny pokud mají samostatné topeniště jsou touto trubkou taky napojeny na udírnu, no a u kamen pokud se topí na tzv. kontrolku (tak jsme topili na vojně) tedy aby trubka od kamen byla ve spodní části "červená"  tak se též netavila. Tím jsem chtěl říct, že bych neměl z té plechové roury žádný strach a rozhodně se Ti nepodaří ji utavit. Hodně zdaru.

                     
host - 115.35 (?), 1.2.2011 11:18

Vzhledem k tomu, že jsem zde často čerpal nápady a odvahu ke stavbě grilu a udírny, myslím si, že by bylo správné se také pochlubit s naší stavbou z loňského roku. Svůj výtvor jsme s manželkou stavěli z lícových cihel postupně v průběhu léta.  Jsme pouze laici a nemůže tedy být vše úplně OK, ale i přesto by naše fotografie mohly být pro někoho inspirativní.  

udírna
udírna
                     
host - 115.35 (?), 1.2.2011 11:21

... tak aspoň ještě celkový pohled


                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 6.2.2011 10:53

Pěkná práce.
Já jsem ze stavbou zhruba v půlce, fotím krok po kroku, tak to tady po dokončení hodím na net. Zima mě překvapila, tak dokončení bude asi někdy na konci jara. Při práci toho člověk moc nestihne a já se řídím příslovím, že raději třikrát měřím, naž cihlu položím na maltu.
Přikládám pár fotek "rozestavěné hrubé" stavby.

domácí gril a udírna
domácí gril a udírna
domácí gril a udírna
domácí gril a udírna
domácí gril a udírna
domácí gril a udírna
domácí gril a udírna
domácí gril a udírna
domácí gril a udírna
domácí gril a udírna
                     
MatesXXXL - (4) - 173.179 (?), 6.2.2011 11:42

Martine pěkná práce, to se mi líbí.Budu rád když zveřejníte více fotek.

Ať se dílo podaří.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika