Stavba udírny na jedno použití
|
|
|
|
haukarapora - (1) - 31.3 (?) 24.2.2011 22:42
Zdar všem uzenářům.Před časem mi odešla velká lednice s mrazákem a protože verdikt opraváře zněl vyhodit, bylo rozhodnuto.Celou jsem jí vykuchal aby mi zbyl jen plechový obalOdstranění izolace byl docela problém, ale povedlo se.Torzo jsem pečlivě vyložil dřevem.Strop a zadní stěnu, protože tam žádný plech není, křížem dvojitě.Tím vznikla dřevěná, oplechovaná udírna, která má dvoje dveře.Přívod kouře z boku asi tak v polovině bývalého mrazáku, kouřovod prům.125 mm, délka asi 2 m chráněný hliníkovým oplecováním jako tepelná izolace.Jako topeniště slouží opět vykuchaný spodek z brutaru, odstraněn rošt i šamotová vyzdívka.Regulační otvory jsou dva.První v zadní stěně nahoře opatřen klapkou, druhý škrtící klapka v kouřovodu před vstupem do udírny.Dno je skosené směrem dozadu a oplechované.Po něm stéká tuk ven do nádoby s pískem, protože dno není až do konce a celá udírna je na pomocné kostrukci asi o 40 cm výš pro zajištění sklonu kouřovodu.Teploměr ve dvou třetinách horních dveří.Obyčejný kotlový za caa 150 Kč Ze začátku se to celé jevilo jako záchvat šíleného vynálezce a všichni se mi při stavbě smáli.Ted´ se směju já.protože to funguje naprosto perfektně a všichni se cpou jak nezvedený.Udil jsem už vše, maso,ryby, klobásy,drůbež a výsledek výborný.Jen sýr ne u nás to nikdo nejí.tak ahoj uzení zdar.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mn.bl - (16) - 156.69 (?), 30.7.2010 18:58
no nazdar, vy jste mě teda vyplašili s tím osliznutim. Co mám dělat aby se tomu tak nestalo? I když se to stane a já je potom opláchnu, bude to mít vliv na chuť? Mám je nechat pod tou fólií?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 121.160 (?), 1.8.2010 6:27
Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu či názor. Chystám se stavět malou dřevěnou udírnu, mám i jakousi představu, jen nevím, zda se dá pro stavbu udírny použít jako materiál OSB deska?
Nemáte prosím někdo zkušenost?
Díky
|
|
|
|
|
|
|
mn.bl - (16) - 156.69 (?), 1.8.2010 7:46
ahoj, jestli je OSB deska dřevotříska, tak bych to nedělal, protože je to nasáknutý celý lepidlem, a to určitě moc zdravý není.Jako materiál bych volil spárovku, z tý jsem to dělal já, jak jsem psal v prvním příspěvku na tomto vlákně.Vybíral jsem jen kde nebylo dřevo překytováno, a ještě jsem to prohnal protahovačkou, aby zůstalo opravdu jen dřevo.Pak se pochlub výsledkem :-) M.
|
|
|
|
|
|
|
haukarapora - (1) - 31.3 (?), 24.2.2011 22:42
Zdar všem uzenářům.Před časem mi odešla velká lednice s mrazákem a protože verdikt opraváře zněl vyhodit, bylo rozhodnuto.Celou jsem jí vykuchal aby mi zbyl jen plechový obalOdstranění izolace byl docela problém, ale povedlo se.Torzo jsem pečlivě vyložil dřevem.Strop a zadní stěnu, protože tam žádný plech není, křížem dvojitě.Tím vznikla dřevěná, oplechovaná udírna, která má dvoje dveře.Přívod kouře z boku asi tak v polovině bývalého mrazáku, kouřovod prům.125 mm, délka asi 2 m chráněný hliníkovým oplecováním jako tepelná izolace.Jako topeniště slouží opět vykuchaný spodek z brutaru, odstraněn rošt i šamotová vyzdívka.Regulační otvory jsou dva.První v zadní stěně nahoře opatřen klapkou, druhý škrtící klapka v kouřovodu před vstupem do udírny.Dno je skosené směrem dozadu a oplechované.Po něm stéká tuk ven do nádoby s pískem, protože dno není až do konce a celá udírna je na pomocné kostrukci asi o 40 cm výš pro zajištění sklonu kouřovodu.Teploměr ve dvou třetinách horních dveří.Obyčejný kotlový za caa 150 Kč Ze začátku se to celé jevilo jako záchvat šíleného vynálezce a všichni se mi při stavbě smáli.Ted´ se směju já.protože to funguje naprosto perfektně a všichni se cpou jak nezvedený.Udil jsem už vše, maso,ryby, klobásy,drůbež a výsledek výborný.Jen sýr ne u nás to nikdo nejí.tak ahoj uzení zdar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|