Rosení v udírně



morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?)
31.12.2010 8:08
Jo a ještě dodám k tomu roztápění udírny, že na to neplýtvám kvalitním topivem. Roztopím to smrkem, pak počkám až dohoří, přidám tvrdá nebo ovocná polena a plním udírnu. Shodou okolností jdu zrovna na věc, tak mi držte pěsti :)
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 117.113 (?), 1.11.2010 21:26, zobrazeno: 28074x

Zdravím. Postavil jsem udírnu z porothermu (wienerberger), strop z hurdisek zalit betonem a dvířka plechová, kouřovod 2m dlouhý z šamotových kommínových vložek. Párkrát jsem zatopil a vnitřní strana dvířek v udírně je orošené, až voda stéká dolu. Stěny cihel jsou suché. Chci se zeptat jestli je to v pořádku. Měl jsem vytopeno i přes 100 stupnů ale nevyschlo to. Ještě k tomu kouř v udírně má takový zvláštní zápach-ne klasickej. Kouř je i takovej tmavej. Dřevo mam ale vyschlé... Je to nějaké dehtování?? Všechno by mělo být v pořádku.

   
host - 22.86 (?), 30.12.2010 16:52

Mám úplně stejný problém, pouze s tím rozdílem, že stěny jsou ze šamotových cihel, ostatní konstrukce je stejná. Ozve se někdo a poradí?

      
host - 64.230 (?), 30.12.2010 17:07

Vyhnat vlhkost ze  zděné udírny bývá problém, stěny jsou studené- dřevo které spalujete má určitou vlhkost a tudíš se sráží na chladných stěnách myslím že řešení jsou 2. 1.obložit vniřní stěny udírny dřevem (palubky) na dřevě se to srážet nebude. 2.v udírně topit asi den na prázdno a vlhkost by měla být pryč. Nevím jestli vám to pomůže protože každá udírny se chová úplně jinak.

         
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 30.12.2010 17:26

Základem dobrého vyuzení je dostatečně vyhřátá udírna, hold musíte nějaké to polínko obětovat, nežli se Vámi udávaný problém odstraní.Pokud se rozhodnete v tomto ohledu šetřit, počítejte,že se to pozná v kvalitě uzeného produktu, dehet dokáže své.

K tomu tmavému kouři asi tolik, nejhorší pro uzení je moc uzavřený tah z komína a velký plamen v ohništi, vzniká čadívý kouř, který obsahuje hodně dehtu, který se pak sráží jak na stěnách, tak uzeném, chce si to pohlídat, jinak si moc nepochutnáte.

            
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 30.12.2010 20:08

jak bylo napsáno, zatopit předem a vyhřát udírnu, i hodinu předem pořádně topit a vysušit a nahřát cihly... pokud ani po delší době vlhkost nezmizí, snad napoví fotky

            
morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?), 31.12.2010 8:02
Podle mých zkušeností nemá být v ohništi plápolající oheň vůbec a proto mám komín během uzení zcela uzavřen. Ze stejného důvodu také roztápím udírnu min. dvě hodiny předem, aby se vytvořilo v ohništi lože žhavých uhlíků, na které pak stačí položit poleno a ono nehoří, spíš jen doutná. A jinak se mi podle reakcí v tématu zdá, že se potvrzuje, že stará dobrá obyčejná dřevěná bedna je na uzení nejvhodnější, ač jistě nenadělá tolik parády, jako zděná...
               
host - 79.73 (?), 31.12.2010 10:25
Zdravím všechny uzenáře, holt každý má svůj postup a recept. Já topím tak, že nechám udírnu minimálně půl dne roztápět aby totálně vyschla - mám dřevěnou na cihlové podezdívce a za kratší dobu ji prostě nevysuším. Při roztápění používám smrk, později přejdu na to, čím budu udit. Co se týče samotného hoření při uzení, dřevo mi hoří malým plamenem, na komínu mám minimální odtah, nikdy ho nezavírám úplně. A co Vy ostatní? S pozdravem a přáním do nového roku Vladimír
               
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 192.100 (?), 31.12.2010 15:00

Souhlasím s Honzou, taky roztápím udírnu tak dvě hodiny předem, na uhlíky hodím pak velký špalek, který spíš jen doutná. Udírnu mám takovou velkou dřevěnou bednu a ani tam nemám komín. Mám to ve svahu, topeniště je vyskládáno z nasucho bez malty kladených cihel, v zemi je mírně stoupající kouřovod z plechových trubek, kerý ústí v betonovém postavci pod tou dřevěnou udírnou.

            
morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?), 31.12.2010 8:08
Jo a ještě dodám k tomu roztápění udírny, že na to neplýtvám kvalitním topivem. Roztopím to smrkem, pak počkám až dohoří, přidám tvrdá nebo ovocná polena a plním udírnu. Shodou okolností jdu zrovna na věc, tak mi držte pěsti :)
   
suchoj - (17) - 208.13 (?), 31.12.2010 8:23
Potiz bude v tom, ze plechova dvirka se ochlazuji okolnim vzduchem a proto se na nich kondezuje voda. Reseni je bud dvirka zateplit, nebo zhotovit dvirka drevena.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika