Rosení v udírně
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 117.113 (?), 1.11.2010 21:26, zobrazeno: 28046x
Zdravím. Postavil jsem udírnu z porothermu (wienerberger), strop z hurdisek zalit betonem a dvířka plechová, kouřovod 2m dlouhý z šamotových kommínových vložek. Párkrát jsem zatopil a vnitřní strana dvířek v udírně je orošené, až voda stéká dolu. Stěny cihel jsou suché. Chci se zeptat jestli je to v pořádku. Měl jsem vytopeno i přes 100 stupnů ale nevyschlo to. Ještě k tomu kouř v udírně má takový zvláštní zápach-ne klasickej. Kouř je i takovej tmavej. Dřevo mam ale vyschlé... Je to nějaké dehtování?? Všechno by mělo být v pořádku.
|
|
|
|
|
|
|
host - 22.86 (?), 30.12.2010 16:52
Mám úplně stejný problém, pouze s tím rozdílem, že stěny jsou ze šamotových cihel, ostatní konstrukce je stejná. Ozve se někdo a poradí?
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.230 (?), 30.12.2010 17:07
Vyhnat vlhkost ze zděné udírny bývá problém, stěny jsou studené- dřevo které spalujete má určitou vlhkost a tudíš se sráží na chladných stěnách myslím že řešení jsou 2. 1.obložit vniřní stěny udírny dřevem (palubky) na dřevě se to srážet nebude. 2.v udírně topit asi den na prázdno a vlhkost by měla být pryč. Nevím jestli vám to pomůže protože každá udírny se chová úplně jinak.
|
|
|
|
|
|
|
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář (463) - 211.38 (?), 30.12.2010 17:26
Základem dobrého vyuzení je dostatečně vyhřátá udírna, hold musíte nějaké to polínko obětovat, nežli se Vámi udávaný problém odstraní.Pokud se rozhodnete v tomto ohledu šetřit, počítejte,že se to pozná v kvalitě uzeného produktu, dehet dokáže své.
K tomu tmavému kouři asi tolik, nejhorší pro uzení je moc uzavřený tah z komína a velký plamen v ohništi, vzniká čadívý kouř, který obsahuje hodně dehtu, který se pak sráží jak na stěnách, tak uzeném, chce si to pohlídat, jinak si moc nepochutnáte.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 79.73 (?), 31.12.2010 10:25
Zdravím všechny uzenáře,
holt každý má svůj postup a recept. Já topím tak, že nechám udírnu minimálně půl dne roztápět aby totálně vyschla - mám dřevěnou na cihlové podezdívce a za kratší dobu ji prostě nevysuším. Při roztápění používám smrk, později přejdu na to, čím budu udit. Co se týče samotného hoření při uzení, dřevo mi hoří malým plamenem, na komínu mám minimální odtah, nikdy ho nezavírám úplně. A co Vy ostatní?
S pozdravem a přáním do nového roku Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
suchoj - (17) - 208.13 (?), 31.12.2010 8:23
Potiz bude v tom, ze plechova dvirka se ochlazuji okolnim vzduchem a proto se na nich kondezuje voda. Reseni je bud dvirka zateplit, nebo zhotovit dvirka drevena.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|