Recepty



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 81.81 (?)
22.12.2009 15:38

Asi tak.
   Je-li slanina solená namokro - v láku, což bývá méně obvyklé, je po vyuzení měkší, někdy se dá snadno naškabat až roztírat. Takovou je před špikováním třeba zmrazit i   čerstvou.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 8.197 (?), 22.12.2009 8:50, zobrazeno: 18333x

Vesele Vanoce,

je tu cas zabijacek a i muj strejda asi pred mesicem tuhle slavu usporadal.Cely rok krmil jen tim nejlepsim a jak rika s usmevem moje teta "to prase zralo lip nez my" a podle toho taky vypadalo... bylo obrovske.

Je to par dni a strejda udil, vcera me a moji rodine dovezl maso ale je to vsechno hrozne tlusty s minimem liboveho.Vonii to nadherne ale porad si rikam co stim co z toho udelat.Jestli to dat zmrazit a pak pouzivat na spikovani a nebo znate nejake pochoutky co by z toho sly udelat?

   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 128.44 (?), 22.12.2009 12:03

Nic. I zmrazeny tuk postupne zlukne a jeho uchovatelnost je mala. Jedine sterilace ve sklenicich nebo plechovkach, zalite vyvarem z kuzi, aby rosoloval. Pokud umite delat masne vyrobky, dalo by se -nebo cast, zpracovat do pastiky.

      
host - 64.139 (?), 22.12.2009 12:14

Zrovna jsem vyudil i chci něco zavařit. Nechci to zbytečně vše cpát do mrazáku.Moc nemám zkušenosti se zavařováním. Víčka s červenou gumičkou mám.nemáte někdo nějáký zkušenosti s zavařováním vyuzeného masa aby bylo mnam.  Děkuji.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 22.12.2009 13:03

Tak, jak píše p. PP, zmrazený tuk je v podstatě jen zchlazený a pomalu žlukne dál. Ale skutečně o dost pomaleji než třeba v lednici. Pokud jej spotřebujete do 3 měsíců, nemusíte se bát tučné maso zmrazovat bez obav o zhoršení jeho kvality.
   Druhou možností je zavaření. Nemáte-li možnost zavařovat do konzerv, je to možné i do omniovek s červeným víčkem. Sklenice twist-off se mi osvědčily hůř, zavařené se navíc těžko otvírají. Jejich výhodu - uzavření načatých sklenic u masa obvykle nevyužijete. Maso se zalévá vývarem (mírně osolenou vodou) asi do 2/3 sklenice, maso ještě něco pustí.  Oproti mrazáku má zavaření pár nevýhod. Je třeba počítat, že uzené ztratí část své vůně a dost změkne. Taky se logicky musí nakrájet na menší kousky.  Maso by mělo jít do sklenic lehce, ze ztuhlého láku se měkké kusy blbě vytahují. Bohužel nejsou na trhu sklenice bez zúžených hrdel, jako byly kdysi masovky.
   Když udím, rozdělím hotové výrobky na 4 díly. Část spotřebuji a rozdám začersva. Driuhou část -  kousky dobře a suššeji vyuzené vydrží zavěšené v chladnu i několik týdnů. U masa ze zabijačky bez problémů, u koupeného jen z dobrého zdroje.  Třetí díl (hl. větší a libovější kusy nastříknuté kýty) uchovám v mrazáku v mikrotenových sáčcích s odsátým vzduchem. Poslední díl skončí ve sklenicích. Ve stejném pořadí se maso spotřebuje.

Pro p. 8.197. Vyuzenou slaninu uchovávám prakticky jen v 2. porci (v chladnu) V ledničce chytá cizí pachy, mražená postupně žlukne, zavařená změkne, takže s ní nic neprošpikujete

            
host - 8.197 (?), 22.12.2009 15:32

Tak ze to muzu nechat povesene ve spajzu a nic se tomu nestane.Je tam teplota tak kolem peti stupnu.

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 81.81 (?), 22.12.2009 15:38

Asi tak.
   Je-li slanina solená namokro - v láku, což bývá méně obvyklé, je po vyuzení měkší, někdy se dá snadno naškabat až roztírat. Takovou je před špikováním třeba zmrazit i   čerstvou.

                  
host - 8.197 (?), 22.12.2009 19:16

Bylo by mozne doma udelat Svarcvaldska sunka a nebo presuto?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika