Tak, jak píše p. PP, zmrazený tuk je v podstatě jen zchlazený a pomalu žlukne dál. Ale skutečně o dost pomaleji než třeba v lednici. Pokud jej spotřebujete do 3 měsíců, nemusíte se bát tučné maso zmrazovat bez obav o zhoršení jeho kvality.
Druhou možností je zavaření. Nemáte-li možnost zavařovat do konzerv, je to možné i do omniovek s červeným víčkem. Sklenice twist-off se mi osvědčily hůř, zavařené se navíc těžko otvírají. Jejich výhodu - uzavření načatých sklenic u masa obvykle nevyužijete. Maso se zalévá vývarem (mírně osolenou vodou) asi do 2/3 sklenice, maso ještě něco pustí. Oproti mrazáku má zavaření pár nevýhod. Je třeba počítat, že uzené ztratí část své vůně a dost změkne. Taky se logicky musí nakrájet na menší kousky. Maso by mělo jít do sklenic lehce, ze ztuhlého láku se měkké kusy blbě vytahují. Bohužel nejsou na trhu sklenice bez zúžených hrdel, jako byly kdysi masovky.
Když udím, rozdělím hotové výrobky na 4 díly. Část spotřebuji a rozdám začersva. Driuhou část - kousky dobře a suššeji vyuzené vydrží zavěšené v chladnu i několik týdnů. U masa ze zabijačky bez problémů, u koupeného jen z dobrého zdroje. Třetí díl (hl. větší a libovější kusy nastříknuté kýty) uchovám v mrazáku v mikrotenových sáčcích s odsátým vzduchem. Poslední díl skončí ve sklenicích. Ve stejném pořadí se maso spotřebuje.
Pro p. 8.197. Vyuzenou slaninu uchovávám prakticky jen v 2. porci (v chladnu) V ledničce chytá cizí pachy, mražená postupně žlukne, zavařená změkne, takže s ní nic neprošpikujete