Přechod z klasického grilu Weber na plynový?



host - 10.2 (?)
20.6.2013 15:57

Můžu připojit zkušenost s plynovým grilem Weberem Q120 Stand. V první řadě chci říct, že miluju grilování na dřevěném uhlí, mám rád celou tu alchymii rozdělávání a udržování ohně a všechno kolem. K baráku, na zahradu, na chatu podle mě ideální. Ale bydlím ve městě v bytě s balkónem a tohle si žádá jiné řešení, a to buď elektriku nebo plyn. Po kladné zkušenosti z USA, kde na plynu dělají barbecue úplně všichni a nikdo se nad tím ani nepozastaví, jsem se rozhodl koupi plynového Webera.
Stál mě kolem 7tis v Baumaxu. Rovnou jsem přikoupil originální ochranný obal, aby na to nepršelo, protože nad balkonem už není střecha. Dále grilovací litinovou desku (tál), se kterým se manipuluje dvěmi šikovnými držáky, lze to díky nim i položit na stůl a alobalové misky na odkapávající tuk. A jelikož jsem chtěl malou 2kg PB lahev, tak ještě redukční ventil (tzv. odtlačný).. za ca 500,- mi to sice mírně vyrazilo dech, ale desetikilovku jsem fakt nechtěl. Složení bez problému, za 10min jsem už žhavil, bylo třeba ještě akorát omýt rošt.
Celá konstrukce je jednoduchá a působí bytelně, co jsem si osahával třeba Campingazy, tak mi přišly oproti Weberu takové plechové hračky, a to včetně té nejdůležitější věci – roštu. Weber pěkně litinový a velmi těžký, ostatní jenom zohýbané plechy, nebo jen úplné drátky. Startování nemůže být jednodušší – otočit kolečkem, zmáčknout piezzo, naskočí plameny a jede se. Gril se pak nechá tak 10-15min hořet se zavřeným poklopem, kdy se teplota vyhoupne na nějakých 300st. Zvenku je teploměr, což celé grilování značně usnadňuje.
A teď k samotnému grilování – nelze nazvat jinak než naprostá pohoda. Proti grilování na otevřenému ohni bych vypíchnul několik věcí.  Ano, na uhlí opravdu dostanete do masa i jakousi chuť kouře, ale čoud máte taky všude, čadí to přes ruky, když obracíte maso, kouří to kolem dokola, když se něco pálí. Dále, pokud z masa skápne tuk, tak sice vyšlehne plamínek, ale rychle taky dohoří, rozhodně není třeba to ničím polívat apod. Co ale oceňuji úplně nejvíce je možnost přesně dávkovat přípravu masa. Sice mi nějakou dobu trvalo, než jsem si to vychytal, ale výsledek stojí zato. Teď grilování řeším stylem nastavit teplotu, položit maso, stopovat si přesně x minut, otevřít, otočit, dalších x minut, vytáhnout a podávat. Podle tloušťky masa maximálně přidat nebo ubrat minuty. A hotovo! Žádné ohlížení, nakrajování, ochutnávání. Všichni šéfkuchaři vám řeknou, že většina masa se obrací jen jednou, tohle je díky pořád stejné teplotě a poklopu hračka. Masivní rošt do masa vypálí mřížku, takže to i pěkně vypadá. Třeba pstruh na tálu, jenom lehce posolený a proložený česnekem a větvičkou rozmarýnu – dokonalost. Ještě k té chuti – rozdíl minimální. U mě to vynahradí, že si vše udělám přesně jak potřebuji, a ne, jak zrovna žhaví uhlí.
Q120 je myslím nejmenší plynový Weber, který existuje, ale akci s osmi lidmi zvládl s přehledem, je i tak dost velký. Větší sem nechtěl, 95% času grilujeme ve dvou, tak proč rozpalovat obrovský gril? I tak se na něj vleze šest mas vedle sebe úplně bez problému. Ještě jsem nezmínil odkapávací misku -docela se plní, a díky ní se z grilu nekouří jak z komína. Sousedy tak dráždí jenom vůně jídla.
Poslední věc, kterou oceňuji úplně nejvíc, je čas, který u toho člověk stráví. Ono si dvakrát rozmyslíte, než začnete vytahovat uhlí a sekat třísky. Takhle grilujeme i třikrát týdně, protože samotná příprava grilu nezabere žádný čas. Už jsem u toho stál i s deštníkem, ale jenom otočit maso a pak na to klidně poprchávalo, no problem. Návštěva mi předtím volala, jestli budeme grilovat, když prší, tak pak celkem čučeli.
Rozhodně netvrdím, že tohle je to nejlepší věc pro všechny a že jenom vždycky plynový gril. Chtěl jsem jen přidat zkušenost do debaty o plynových grilech. Není se čeho bát, naopak je to jednodušší, než si dovedete představit.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

               
host - 160.145 (?), 27.8.2011 14:31

Moc Vám děkuji za odpovědi. Zkoušeli jste dát do plynového grilu dřevěné lupínky, které dají masu chuť uzeniny? Některé plynové grily toto umožňují (právě výše jmenovaný Q 320). Děkuji

                  
host - 76.217 (?), 2.10.2011 19:47

V červenci jsme si pořídili plynovou Q200 a celou dobu jsme z ní nadšeni. Akorát jsem pořád špekuloval, jak tam dostat tu vůni kouře. Dvoustovka bohužel nemá v příslušenství nádobku na pálení dřevěných lupínků, ale s tím jsem si poradil a nádobku dodělal. Teď používáme lupínky z dřevěných sudů Jack Daniels (prodává taky Weber) a a musím říct že maso je teď opravdu nádherně voňavé a jemně aromatizované kouřem s příchutí whisky. Všem, kdo váhají, zda si tento doplněk pořídit můžu jen a jen doporučit.

                     
host - 160.145 (?), 3.10.2011 20:24

Můžete mi prosím napsat, kam dáváte tu nádobku na pálení lupínků? Pořídili jsme si výše jmenovaný Q 320 a grilujeme snad pořád. Bohužel k tomuto grilu se nádobka nevyrábí, viděli jsme ji však prodávat k jinému typu grilu, byla šikovná, malá, z nerezu, ale strašně drahá (asi 800 Kč). Předpokládám, že u plynových grilů řady Q by se dala položit na část plynového hořáku... Děkuji za odpověď, popřípadě o náktes Vámi vyráběné nádobky a také za doporučení použitého materiálu.

                     
host - 157.234 (?), 30.11.2011 12:41
ako nadobka posluzi hocijaka plechovka poprepichovana, aby mal kadial unikat dym, popripade treba lupienky len zabalit do hrubeho alobalu a poprepichovat. D.
   
host - 60.158 (?), 6.10.2011 16:01

My máme Campingaz a také naprostá spokojenost... Je to úplně něco jiného, když se griluje někde u sousedů a když se tomu opravdu rozumí...

   
host - 164.114 (?), 14.5.2013 10:50

Hlavne treba podotknut, ze zariadenie na upravu jedla plynom sa nevola gril, ale sporak. Takze vysledok moze chutit ako chce, ale nieje to grilovanie, je to statie pri sporaku :D

      
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 14.5.2013 11:14

Zvažuji již delší dobu o nějakém plynovém hořáku který by sloužil jen a jen na ohřev žulové desky, bylo by to pohodlnější než nad uhlím nebo dřevem, ale ta vůně ohně a kouře, která grilování provází, se plynem zcela jistě nedá nahradit.

   
host - 10.2 (?), 20.6.2013 15:57

Můžu připojit zkušenost s plynovým grilem Weberem Q120 Stand. V první řadě chci říct, že miluju grilování na dřevěném uhlí, mám rád celou tu alchymii rozdělávání a udržování ohně a všechno kolem. K baráku, na zahradu, na chatu podle mě ideální. Ale bydlím ve městě v bytě s balkónem a tohle si žádá jiné řešení, a to buď elektriku nebo plyn. Po kladné zkušenosti z USA, kde na plynu dělají barbecue úplně všichni a nikdo se nad tím ani nepozastaví, jsem se rozhodl koupi plynového Webera.
Stál mě kolem 7tis v Baumaxu. Rovnou jsem přikoupil originální ochranný obal, aby na to nepršelo, protože nad balkonem už není střecha. Dále grilovací litinovou desku (tál), se kterým se manipuluje dvěmi šikovnými držáky, lze to díky nim i položit na stůl a alobalové misky na odkapávající tuk. A jelikož jsem chtěl malou 2kg PB lahev, tak ještě redukční ventil (tzv. odtlačný).. za ca 500,- mi to sice mírně vyrazilo dech, ale desetikilovku jsem fakt nechtěl. Složení bez problému, za 10min jsem už žhavil, bylo třeba ještě akorát omýt rošt.
Celá konstrukce je jednoduchá a působí bytelně, co jsem si osahával třeba Campingazy, tak mi přišly oproti Weberu takové plechové hračky, a to včetně té nejdůležitější věci – roštu. Weber pěkně litinový a velmi těžký, ostatní jenom zohýbané plechy, nebo jen úplné drátky. Startování nemůže být jednodušší – otočit kolečkem, zmáčknout piezzo, naskočí plameny a jede se. Gril se pak nechá tak 10-15min hořet se zavřeným poklopem, kdy se teplota vyhoupne na nějakých 300st. Zvenku je teploměr, což celé grilování značně usnadňuje.
A teď k samotnému grilování – nelze nazvat jinak než naprostá pohoda. Proti grilování na otevřenému ohni bych vypíchnul několik věcí.  Ano, na uhlí opravdu dostanete do masa i jakousi chuť kouře, ale čoud máte taky všude, čadí to přes ruky, když obracíte maso, kouří to kolem dokola, když se něco pálí. Dále, pokud z masa skápne tuk, tak sice vyšlehne plamínek, ale rychle taky dohoří, rozhodně není třeba to ničím polívat apod. Co ale oceňuji úplně nejvíce je možnost přesně dávkovat přípravu masa. Sice mi nějakou dobu trvalo, než jsem si to vychytal, ale výsledek stojí zato. Teď grilování řeším stylem nastavit teplotu, položit maso, stopovat si přesně x minut, otevřít, otočit, dalších x minut, vytáhnout a podávat. Podle tloušťky masa maximálně přidat nebo ubrat minuty. A hotovo! Žádné ohlížení, nakrajování, ochutnávání. Všichni šéfkuchaři vám řeknou, že většina masa se obrací jen jednou, tohle je díky pořád stejné teplotě a poklopu hračka. Masivní rošt do masa vypálí mřížku, takže to i pěkně vypadá. Třeba pstruh na tálu, jenom lehce posolený a proložený česnekem a větvičkou rozmarýnu – dokonalost. Ještě k té chuti – rozdíl minimální. U mě to vynahradí, že si vše udělám přesně jak potřebuji, a ne, jak zrovna žhaví uhlí.
Q120 je myslím nejmenší plynový Weber, který existuje, ale akci s osmi lidmi zvládl s přehledem, je i tak dost velký. Větší sem nechtěl, 95% času grilujeme ve dvou, tak proč rozpalovat obrovský gril? I tak se na něj vleze šest mas vedle sebe úplně bez problému. Ještě jsem nezmínil odkapávací misku -docela se plní, a díky ní se z grilu nekouří jak z komína. Sousedy tak dráždí jenom vůně jídla.
Poslední věc, kterou oceňuji úplně nejvíc, je čas, který u toho člověk stráví. Ono si dvakrát rozmyslíte, než začnete vytahovat uhlí a sekat třísky. Takhle grilujeme i třikrát týdně, protože samotná příprava grilu nezabere žádný čas. Už jsem u toho stál i s deštníkem, ale jenom otočit maso a pak na to klidně poprchávalo, no problem. Návštěva mi předtím volala, jestli budeme grilovat, když prší, tak pak celkem čučeli.
Rozhodně netvrdím, že tohle je to nejlepší věc pro všechny a že jenom vždycky plynový gril. Chtěl jsem jen přidat zkušenost do debaty o plynových grilech. Není se čeho bát, naopak je to jednodušší, než si dovedete představit.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika