Praglanda do masa nebo ne?



                     
host - 168.28 (?) 
28.12.2017 15:31

ja osobne sa nebojim ani rychlosoli ano botulinu dokonca si rpi udeni este rad zapalim cigočku červenu elemečku stovečku bez stresu z nasledkov:)pekny deň

  
                     
host - 1.228 (?), 29.8.2016 11:33

je to pravda, neboť kdybych chtěl jíst bez dusičnanů potažmo dusitanů, tak bych nejedl nic!!!

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 11.163 (?), 30.8.2016 9:27

Proč myslíte? Kuřata, ryby, domácí šunka, čerstvé maso, ovoce, zelenina, mléčné výrobky, chléb, pečivo, pivo, víno...
I bez dusitanů se dá žít, jíst a pít docela dobře.

                     
host - 17.210 (?), 30.8.2016 13:46

Ja neviem pochopit jednu vec. Na jednej strane sa vystriha pred hnojenim jarnej zeleniny a nebezpecenstom zvyseneho obsahu dusicnanov a na druhej strane sa priamo umelo dodavaju do udenin. Navyse, len zlomok relativne maleho obsahu dusicnanov v zelenine sa meni na skodlive dusitany, ale dusitany ako take sa priamo davaju do udenin...

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 30.8.2016 18:53

Je to otázka trhu. Uzeniny bez dusitanů jsou méně trvanlivé méně pěkné a hůř prodejné. Ten, komu nevadí, že červené maso je zdraví škodlivé, že uzené maso je ještě škodlivější, ten skousne i trochu toho dusitanu.

                     
host - 72.149 (?), 2.9.2016 12:04

Tady se dá o tom dočíst více.

Tento odkaz jsem již v tédo diskuzi uváděl. Je to názorné a vyčerpávající.

FO

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 2.9.2016 12:38

Ano, je to vyčerpávající čtení. Ale o tom, jestli do domácích masných výrobků určených pro naši spotřebu máme či nemáme dusitany (resp. dusičnany) přidávat, to neřekne prakticky nic. To si musí zodpovědět každý sám za sebe. Že se do komerčních masných výrobků přidává, to víme, že to není pro naše zdraví požehnáním, víme taky.

                     
host - 72.149 (?), 2.9.2016 13:42

Já do klobás ani na slaninu ani na šunku vše uzené za studena používám jen sůl bez jódu, t.j. žádné dusitany, ani dusičnany.  Kdybych dělal fuet za vyšší teploty, použití směsi dusičnanu a dusitanu bych se nevyhnul. Uvedený článek nerozlišuje domácí nebo komerční výrobu. Podle mě nikdo nebude veřejně publikovat doporučení, aby se tyto soli nepoužívaly, když se jedná o základní opatření mikrobiologické bezpečnosti. Já jen vím, že v mém okolí na Slovensku, odkud pochází manželka, do klobás a šunky nikdo tyto soli nepoužívá a že také nikdo nepamatuje, že by někdy byl problém s botulismem.

FO

                     
host - 152.226 (?), 2.9.2016 15:31

kde kupujete sol bez jodu?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 2.9.2016 15:55

Já jsem sůl bez jódu párkrát koupil v Makru, ale posledně už ji neměli. Rozdíl jsem ale nepoznal. Možná, když se k masu přidávají nějaké škroboviny, tak to může změnit barvu. Glykogenu ve svalovině je minimum.

P.s. A neříká se praglanda, nýbrž (roztomilá) pražanda.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika