Praglanda do masa nebo ne?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.28 (?), 28.12.2017 15:31
ja osobne sa nebojim ani rychlosoli ano botulinu dokonca si rpi udeni este rad zapalim cigočku červenu elemečku stovečku bez stresu z nasledkov:)pekny deň
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.228 (?), 29.8.2016 11:33
je to pravda, neboť kdybych chtěl jíst bez dusičnanů potažmo dusitanů, tak bych nejedl nic!!!
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 11.163 (?), 30.8.2016 9:27
Proč myslíte? Kuřata, ryby, domácí šunka, čerstvé maso, ovoce, zelenina, mléčné výrobky, chléb, pečivo, pivo, víno...
I bez dusitanů se dá žít, jíst a pít docela dobře.
|
|
|
|
|
|
|
host - 17.210 (?), 30.8.2016 13:46
Ja neviem pochopit jednu vec. Na jednej strane sa vystriha pred hnojenim jarnej zeleniny a nebezpecenstom zvyseneho obsahu dusicnanov a na druhej strane sa priamo umelo dodavaju do udenin. Navyse, len zlomok relativne maleho obsahu dusicnanov v zelenine sa meni na skodlive dusitany, ale dusitany ako take sa priamo davaju do udenin...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.149 (?), 2.9.2016 12:04
Tady se dá o tom dočíst více.
Tento odkaz jsem již v tédo diskuzi uváděl. Je to názorné a vyčerpávající.
FO
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.149 (?), 2.9.2016 13:42
Já do klobás ani na slaninu ani na šunku vše uzené za studena používám jen sůl bez jódu, t.j. žádné dusitany, ani dusičnany. Kdybych dělal fuet za vyšší teploty, použití směsi dusičnanu a dusitanu bych se nevyhnul. Uvedený článek nerozlišuje domácí nebo komerční výrobu. Podle mě nikdo nebude veřejně publikovat doporučení, aby se tyto soli nepoužívaly, když se jedná o základní opatření mikrobiologické bezpečnosti. Já jen vím, že v mém okolí na Slovensku, odkud pochází manželka, do klobás a šunky nikdo tyto soli nepoužívá a že také nikdo nepamatuje, že by někdy byl problém s botulismem.
FO
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.226 (?), 2.9.2016 15:31
kde kupujete sol bez jodu?
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 2.9.2016 15:55
Já jsem sůl bez jódu párkrát koupil v Makru, ale posledně už ji neměli. Rozdíl jsem ale nepoznal. Možná, když se k masu přidávají nějaké škroboviny, tak to může změnit barvu. Glykogenu ve svalovině je minimum.
P.s. A neříká se praglanda, nýbrž (roztomilá) pražanda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|