Ja neviem pochopit jednu vec. Na jednej strane sa vystriha pred hnojenim jarnej zeleniny a nebezpecenstom zvyseneho obsahu dusicnanov a na druhej strane sa priamo umelo dodavaju do udenin. Navyse, len zlomok relativne maleho obsahu dusicnanov v zelenine sa meni na skodlive dusitany, ale dusitany ako take sa priamo davaju do udenin...
ja osobne sa nebojim ani rychlosoli ano botulinu dokonca si rpi udeni este rad zapalim cigočku červenu elemečku stovečku bez stresu z nasledkov:)pekny deň
Proč myslíte? Kuřata, ryby, domácí šunka, čerstvé maso, ovoce, zelenina, mléčné výrobky, chléb, pečivo, pivo, víno...
I bez dusitanů se dá žít, jíst a pít docela dobře.
Ja neviem pochopit jednu vec. Na jednej strane sa vystriha pred hnojenim jarnej zeleniny a nebezpecenstom zvyseneho obsahu dusicnanov a na druhej strane sa priamo umelo dodavaju do udenin. Navyse, len zlomok relativne maleho obsahu dusicnanov v zelenine sa meni na skodlive dusitany, ale dusitany ako take sa priamo davaju do udenin...
Je to otázka trhu. Uzeniny bez dusitanů jsou méně trvanlivé méně pěkné a hůř prodejné. Ten, komu nevadí, že červené maso je zdraví škodlivé, že uzené maso je ještě škodlivější, ten skousne i trochu toho dusitanu.
Ano, je to vyčerpávající čtení. Ale o tom, jestli do domácích masných výrobků určených pro naši spotřebu máme či nemáme dusitany (resp. dusičnany) přidávat, to neřekne prakticky nic. To si musí zodpovědět každý sám za sebe. Že se do komerčních masných výrobků přidává, to víme, že to není pro naše zdraví požehnáním, víme taky.
Já do klobás ani na slaninu ani na šunku vše uzené za studena používám jen sůl bez jódu, t.j. žádné dusitany, ani dusičnany. Kdybych dělal fuet za vyšší teploty, použití směsi dusičnanu a dusitanu bych se nevyhnul. Uvedený článek nerozlišuje domácí nebo komerční výrobu. Podle mě nikdo nebude veřejně publikovat doporučení, aby se tyto soli nepoužívaly, když se jedná o základní opatření mikrobiologické bezpečnosti. Já jen vím, že v mém okolí na Slovensku, odkud pochází manželka, do klobás a šunky nikdo tyto soli nepoužívá a že také nikdo nepamatuje, že by někdy byl problém s botulismem.
Já jsem sůl bez jódu párkrát koupil v Makru, ale posledně už ji neměli. Rozdíl jsem ale nepoznal. Možná, když se k masu přidávají nějaké škroboviny, tak to může změnit barvu. Glykogenu ve svalovině je minimum.
P.s. A neříká se praglanda, nýbrž (roztomilá) pražanda.