použití dřeva na uzení nebo grilování
|
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 19.11.2008 13:01
Nemohu sloužit, neboť jsem je ještě nechutnal :o). Je zajímavé, že při kácení těch pár vrb, co si uvědomuji, jsem žádnou dávku nedostal! Asi to bude tím, že jsou solitérní a podrostu a ztížení je při tom málo. Mohu slíbit, při první příležitosti provedu degustaci :o).
Radek
|
|
|
|
|
|
|
host - 97.44 (?), 19.11.2008 21:23
Vrba se přeci na uzení nehodí, nejde v tomto případě o tvrdé a hlavně "voňavé" dřevo a dále obsahuje vyšší podil nespalitelných látek (více popela, který může utkvět na mase)...
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.150 (?), 19.11.2008 23:01
Taky je potřeba přihlédnout k tomu, že co člověk, to jiná chuť.
Osobně na základě rad různých udičů dub zavrhuji, ani sem ho nezkoušel. Prý je to z něho hořké.
Buk je dobrý, ale mě osobně to víc voní a chutná na dřevě z ovocných stromů(švestka, třešeň i jabloň).
|
|
|
|
|
|
|
host - 131.51 (?), 20.11.2008 2:47
Z vrby je hořká kůra, tuším konkrétně lýko, protoře právě to obsahuje u většiny druhů či linií vrby onen hořký a léčivý salicylát. Vrbové dřevo, pokud jsem měl možnost posoudit, je chuťově neutrální, pokud je suché. Svěží, právě oloupané, třeba proutky, jsou mírně hořké.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 216.44 (?), 24.11.2008 16:08
Zdravím chci se zeptat jestli se dá udit jasanem a jestli to nebude mít nahořklou chuť
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 36.133 (?), 1.1.2009 23:48
Udil jsem kdečím, ale nejpříjemnější vůně a chuť je podle mne z buku, ovšem loni a letos jasan- taky super, i třešeň (vrabčinka) dobrá. Švestku nedoporučuji, má zvláštní, pro někoho nepříjemnou chuť. Možná jen tak trochu zavonět ke konci. Jinak jsem z Valašska a u nás se udí spíš teplejším, moc nekouřivým způsobem, hlavně s nekolísavou teplotou.
B.
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.102 (?), 2.1.2009 13:32
souhlasím, teplota 70-80 °C.Podle mne je nedostižná olše a buk.Topím na zemi bez roštu 10-13 h dle stavu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|