použití dřeva na uzení nebo grilování



RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?)
19.11.2008 13:01

Nemohu sloužit, neboť jsem je ještě nechutnal :o). Je zajímavé, že při kácení těch pár vrb, co si uvědomuji, jsem žádnou dávku nedostal! Asi to bude tím, že jsou solitérní a podrostu a ztížení je při tom málo. Mohu slíbit, při první příležitosti provedu degustaci :o).

Radek

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 19.11.2008 13:01

Nemohu sloužit, neboť jsem je ještě nechutnal :o). Je zajímavé, že při kácení těch pár vrb, co si uvědomuji, jsem žádnou dávku nedostal! Asi to bude tím, že jsou solitérní a podrostu a ztížení je při tom málo. Mohu slíbit, při první příležitosti provedu degustaci :o).

Radek

                     
host - 97.44 (?), 19.11.2008 21:23

Vrba se přeci na uzení nehodí, nejde v tomto případě o tvrdé a hlavně "voňavé" dřevo a dále obsahuje vyšší podil nespalitelných látek (více popela, který může utkvět na mase)...

                     
host - 213.150 (?), 19.11.2008 23:01

Taky je potřeba přihlédnout k tomu, že co člověk, to jiná chuť.

Osobně na základě rad různých udičů dub zavrhuji, ani sem ho nezkoušel. Prý je to z něho hořké.

Buk je dobrý, ale mě osobně to víc voní a chutná na dřevě z ovocných stromů(švestka, třešeň i jabloň).

                     
host - 131.51 (?), 20.11.2008 2:47

Z vrby je hořká kůra, tuším konkrétně lýko, protoře právě to obsahuje u většiny druhů či linií vrby onen hořký a léčivý salicylát. Vrbové dřevo, pokud jsem měl možnost posoudit, je chuťově neutrální, pokud je suché. Svěží, právě oloupané, třeba proutky, jsou mírně hořké.

                     
Bohuna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 186.113 (?), 20.11.2008 10:23

Já používám pouze dřevo z ovocných stromů (třešeň, švestka, jabloň) a kůru dávám pryč. Kde nejde oddělit, tak ji tam nechám, ale to jsou jen zbytky.

                     
host - 216.44 (?), 24.11.2008 16:08

Zdravím chci se zeptat jestli se dá udit jasanem a jestli to nebude mít nahořklou chuť

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 24.11.2008 17:41

Myslím, že jasan lze použít bez obav.

                     
host - 191.217 (?), 1.1.2009 21:29

Otec dřevorubec profesionál, naudil spustu klobas a na tento dotaz me rekl na ovocny stromy se v... jedině buk a habr, to měl vyzkoušený.

                     
host - 36.133 (?), 1.1.2009 23:48

Udil jsem kdečím, ale nejpříjemnější vůně a chuť je podle mne z buku, ovšem loni a letos jasan- taky super, i třešeň (vrabčinka) dobrá. Švestku nedoporučuji, má zvláštní, pro někoho nepříjemnou chuť. Možná jen tak trochu zavonět ke konci. Jinak jsem z Valašska a u nás se udí spíš teplejším, moc nekouřivým způsobem, hlavně s nekolísavou teplotou.

B.

                     
host - 96.102 (?), 2.1.2009 13:32

souhlasím, teplota 70-80 °C.Podle mne je nedostižná olše a buk.Topím na zemi bez roštu 10-13 h dle stavu

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika