Postřehy z prvního uzení



host - 65.199 (?)
26.2.2012 17:40

Zpracování bedny je pěkná, čistá práce. Zdá se mi delší délka kouřovodu. Nemáte v promrzlé zemi problem s vytopením udírny?? děkuji   j.c.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 234.162 (?), 26.2.2012 17:25, zobrazeno: 20057x

1) Na teploměru 80st. Když jsem dal ruku do udírny, pocitově 40st.

2) Množství soli na 23kg: v 5 litrech vody 840g kuchyňské soli. Což mě vychází na 3%. Bůčky tvořily 66% masa, zbytek kýta-ořech a krkovice. Maso je dostatečně slané, osobně bych zkusil příště 2,5%. Bylo naloženo jen 14 dní a jen v kuchyňské soli.

3) Dřevo švestka, částečně s kůrou. A navíc byla uvnitř rázu na dešti asi 2 roky. Topil jsem i akát, jasan- ale ne moc, tak 25%.

4) Příště budu dělat jen kýty a krkovice. Povedly se víc než bůčky. A jí to i manželka a děti.

5) Průběh uzení: Prvně na 80 asi 2 hodiny. Pak na 60 asi 8 hodin. A pak už nebyl čas, tak na 100 asi hodinu. Co bylo na kouřovodem se přieklo, ostatní bylo pěkné.


   
host - 234.162 (?), 26.2.2012 17:29

6) Udírna byla úplně nová a nic nezhořklo, maso jsem v ní nechal přes noc, a pohoda.


      
host - 234.162 (?), 26.2.2012 17:31

Šiplberk


         
host - 234.162 (?), 26.2.2012 17:37

7) Na těch 23kg masa jsem dal 270g čínského česneku z Globusu. Příšte zkusím bez česneku. Přijde mi, že přebijí tu chuť masa, která je úžasná.

            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 26.2.2012 18:43

Ten česnek bych úplně nezatracoval. Jistě poměr 270 g česneku k 800 g soli je velká dávka. 20 kg masa jsem už neudil dlouho, ale stačilo by nějakých 5 -9 stroužků rozlisovat a promíchat se solí když se solí nasucho. Přece jen stopa česneku v uzeném je ten pravý šmrnc.

         
host - 65.199 (?), 26.2.2012 17:40

Zpracování bedny je pěkná, čistá práce. Zdá se mi delší délka kouřovodu. Nemáte v promrzlé zemi problem s vytopením udírny?? děkuji   j.c.

            
host - 234.162 (?), 26.2.2012 17:45

Právě naopak. Keramická roura průměr 15cm. Zpočátku jsem myslel že budu rád za 60st. Po hodině v tom šlehlo, jak se to vyhřalo a při 1 polénku v topěništi jsem dosáhl 60st, jen když bylo topeniště zcela uzavřené a dvířka napůl otevřená. Udil jsem s otevřenými dvířky.


               
host - 65.199 (?), 26.2.2012 17:49

Hópl bych na vzorek, mám to z Kohótek šalinó kósek.laugh   Ať chutná     j.c.

                  
host - 234.162 (?), 26.2.2012 17:53

Měl jsem strach co si počnu s 23kg. Po 1 dni mám ve sklepě 6 kusků. Zbytek rozdáno.


               
host - 234.162 (?), 26.2.2012 17:50

Nad topeništěm jsem to upekl až spálil

Trochu jsem to ořízl a super.


zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika