Plnicka klobas
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.146 (?), 4.11.2016 14:34
k zabijačce se vstava za tmy aby se zatopilo v kotli aby se vařila voda a než pžijedou pražaci v jedenact je už gulaš a vařeny maso prejt ma řeznik na štočku a naraží rukama do střívek jaternice a jelita
|
|
|
|
|
|
|
host - 17.210 (?), 4.11.2016 15:59
Stryko robieval na zabijacky aj klobasky. Az vecer... Teda aspon zarabal zmes zomleteho masa a korenin. Velmi rad som to chutnal ako maly chalan a nik mi nepovedal, ze to je surove maso.
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.146 (?), 4.11.2016 16:42
no my to dělame později druhy den škvařime sádlo vloni pět kyblu do jaternic nedaváme ryži ale žemli do šedesatek tlačenkovejch střev jsem plnil prejty i tlačenky naražkou šlo to perfektně rychle pak člověk pozná jakej je perfektni pomocník narážka musime to naučit vnoučata jak vypařit prase v neckach vyvrhnout naporcovat sekate nebo řežete pilou pulky krmil jsem vojtěžkou a po teto bilkovině mělo tvrde kosti
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.149 (?), 7.11.2016 14:44
U dědy, když byla zabíjačka, tak prase muselo viset již v 7 hod., aby do pozdního odpoledne vystydlo. U nás se dělaly jitrnice žemlové, jelita z čerstvé krve. Manželka je slovenka a tam se dělají jitrnice s rýží do tlustých střev (tenká se šlemuji na klobásy). Do jitrnic se dává také uvařená rozemletá krev. Na rozdíl od nás se nechá srazit a pak se uvaří. Co kraj to jiný mrav, platí i v této oblasti.
FO
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.250 (?), 7.11.2016 15:29
Zažil jsem na Slovensku asi tak 30-40 zabijaček. Vždy se dělaly klobásy s poměrem papriky 4:1 (4 sladká, 1 díl štiplavá). Jitrnice se dělaly různě podle "letopočtu". Velké kroupy zvané "geršle", pak i perličkové kroupy a později rýže. Jelita byly se žemlemi nebo perličkovými kroupy, krví a myslím rozemletými plícemi. Trochu se dělo žebráční kaše s přídavkem škvarků. Aby bylo hodně tlačenky, tak se nějaké jazyky a srdce přikoupilo. Ale te´d k té plničce klobás. Obvykle byla vyrobena jako sklopný válec z pozinkované nebo pocínované trubky okapního svodu. Část pístu byla buková a ozubená tyč s patorkem. Co je zajímavé, tak za války se ozubená tyč vyráběla ručně na čtverhranné tyči a to tak, že se v patě zubu vrtaly dírky a pak se ruční pilkou na železo řezalo se sklonem. Pak se to obtáhlo pilníkem. Vpředu byla trubka jak na "šamrony" na ktrou se navéklo střevo. Nadívání šlo téměř tryskem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.149 (?), 7.11.2016 16:51
Určitě zvyklosti nejsou jen lokální, ale i s časem se měnily.
FO
|
|
|
|
|
|
|
host - 84.190 (?), 8.11.2016 7:26
Měl jsem tu možonost, dělat klobásy jak s narážečkou, kterou si můj řezník vždycky někde zapoměl (vážila 40kg) a já ji sháněl jednou u Zbraslavi, jindy u Brandejsa, tak z mašinkou č 20.Nevím co se pořád řeší?Jednomu to mele aniž by tam byl nůž a šajba a my víme že to není možné.Radíme mu kde sehnat levnou narážku, po které velmi touží na jeho 6 kg klobás ročně.Za mě tedy vyhrává ten mlýnek.Sám oddělí vzduch, takže nemusíte pořád sekat tupou stranou nože do střeva jako u lisu, Uděláte s ním vše od začátku t.j. umelete velkou šajbou, malou šajbou, narazíte umejete a uložíte.Co víc chcete?
|
|
|
|
|
|
|
|