Přátelé, vždy jsem toto téma jenom četl, ale nikdy jsem nereagoval. Nenechte si radit od lidí, kteří v životě neudili a zde vystupují jako mistři uzenáři a za jejich příspěvkem zbývá jenom uvést stranu knihy.
Nedivím se, že klobásy uzené 4 dny byly kyselé a dle mého názoru musely být ještě hořké. K chuti Čabajky se nikdy nepřiblížíte délkou uzení. To znamená, že zde neplatí čím déle tím lépe. Dobrá klobása je dána masem a kořením. Při vlastním uzení nutno dodržovat běžná pravidla. Každá dobře udělaná klobása musí být vyuzena za 3 až 5 hodin, záleží jakou máte udírnu. Zbytek je otázkou sušení a zrání. Dovedete si představit, co obsahuje klobása, nebo maso uzené takovou dobu? Věřte, že není dobré a hlavně zdravé udit studeným kouřem a takto dlouho. Klobásy např. udíme relativně svižně, v časovém rozsahu jak jsem již uvedl. teplota je individuelní dle druhu udírny. Aby nekapaly, aby se nepodlily, aby byly zlatavé barvy. Začátečníkům, ale i pokročilým doporučuji ihned po uzení namočit do vodní lázně teplé 75 st. po dobu 20 minut. Po vyjmutí dáme na 30 minut oschnout do udírny. Vyzkoušejte, je to stoprocentní. S pozdravem Milan Boštička