Kysele maso
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 103.247 (?), 26.12.2015 8:25, zobrazeno: 43752x
Ahoj, mam novou udírnu nikdy jsem neudil.Udírna dřevjená kouřovod tak 3,5m obezděno kamenem.první uzení teplota 60st. po 8hod.cítit kyselost a maso jak šťovík uzeno na dubu.Druhe dnes rono po 2hodinách na 75st.to same jine dřevo buk sam.bez kůry dík za rady
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 103.247 (?), 26.12.2015 8:36
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.114 (?), 26.12.2015 9:25
Nejspíš malý přívod vzduchu a mokré dřevo - z něj se uvolňuje dřevný ocet. Při uzení je potřeba předem vyhřát dostatečně udírnu, v topeništi vytvořit dostatečné množství žhavých uhlíků a pak přidávat jen menší kusy dřeva, aby nebylo nutné regulovat plamen přiškrcením přívodu vzduchu. Ze začátku udit na vyšší teplotu, aby maso oschlo a nesrážely se na něm saze (jasný plamen za dostatečného přívodu vzduchu, téměř bez kouře), po oschnutí udit při nižší teplotě.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 111.8 (?), 26.12.2015 10:39
Takže za mne rada na houby.Váš příspěvek je na houby.Já také přikládám menším průměrem špalků než 20-30cm.Každá udírna je jiná, jinak se chová.Bylo by lepší kdyby jste začínajícímu uzenáři poradil.rpstylle@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 111.8 (?), 26.12.2015 20:39
Pane ing.Ferdo, odpovídal jsem Vám na to co jste napsal na příspěvek pana 243:114.Pokud nechcete nebo nevíte poradit začínajícím uzenářům, tak nepište.Průměr dřeva není odpověd' na dané téma.Možná nejsem odborník na psaný text, ale hodně novým a začínajícím uzenářům jsem se snažil poradit a oni mají radost z pochutin které vytahují z uzáku.rpstylle@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Maty - Zlatý Zahrádkář (976) - 92.46 (?), 26.12.2015 21:07
Ale to neznamená, že máte vždy pravdu. To co funguje u Vás, to nemusí fungovat jinde. Udírna je vlastně sám o sobě důmyslný stroj, do kterého vstupuje spoustu dalších "drobností", které ovlivňují výsledek. Kvalita, druh a vlhkost dřeva, teplota masa, teplota v udírně, spalování dřeva... Nikdo z nás udírnu tazatele neviděl, nikdo z nás v ní neudil. Postup, který RP předkládá nebude fungovat všude.
Apropo, já ve své udírně taky topím spíše velkými špalky a výsledek s předvánočního uzení zrovna ochutnávám a lahodím si...
Martin
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|