Ktere dřevo vhodne na uzení a grilování?



            
host - 56.34 (?) 
30.5.2014 8:19

Jen drobnost k tomu "jedovatému" akátu - proč je tedy s oblibou používán a doporučován v pecích na pizzu? Protože se pizzaři chtějí otrávit společně se zákazníky?

  
               
host - 160.52 (?), 23.1.2015 17:50

 Je to opravdu k pousmání.

Udím jenom Akátem. udím už asi 15let. a z toho 120kg bůčku 30kg libového a 120kg klobás každý rok.  Dřevo bez kůry a minimálně tři roky suché. Vyuzené výrobky jedí moje děti rodina kamarádi sousedi a nikdo si nikdy nestěžoval že by chuť byla palčivá, štiplavá apod.  Dceři se sice po snězení klobásky objeví třetí oko na čele a na zádech ji vyroste třetí noha ale po měsíci to vždycky zmizí smiley smiley

Je to asi dva roky kdy jsme s kamarády měli podobnou debatu. Po čtrnácti dnech jsem udil dvě udírny klobás a tak jsem si vzal od kamaráda švestku a udil jsem švestkou. Druhou várku jsem vyudil klasicky na akátu. Výsledek byl takový že nikdo nepoznal v chuti ani v barvě rozdíl.Vzorky jsem dal 6ti mlsným jazýčkům o kterých vím že mě řeknou pravdu a když jim něco nechutná tak to řeknou na férovku. Já sám jsem si myslel že to poznám podle barvy a tak jsem poprosil manželku aby mě dala vzorky a pamatovala si který je který.  Jasně že jsem se netrefil :-)

Pokud si někdo z Vás myslí že to pozná jsem ochoten ho z toho omylu vyvést. Asi za tři týdny udím :-)

Jsem zastáncem akátu ale klidně jednu udírnu udělám na dubu nebo na peckovině:-) jen prosím Vás ne na buku :-)) Buk patří do kuchyně do šuplíku k vařečkám.

To co lze ovlivnit je "očouzení " samotných uzenin podle mě na to má velký vliv vlhkost dřeva teplota v udírně a samozřejmě čas. Uďte na čem chcete lidičky jen když nám to chutná :-) ať žijou karcinogeny Z.Z.

                  
miroslav partl - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 84.129 (?), 23.1.2015 21:29

Ročně dělám asi 500 kg klobás, udím na buku, sem tam polínko nějakýho ovoce. Buk je suchej cca rok a půl a bez nejmenšího problému.

                     
host - 111.8 (?), 24.1.2015 9:04

Také udím na buku.Jsem s ním nejvíce spokojen.Ke konci uzení přidávám 1-2 polínka třešně nebo pár větviček jalovce na vůni.rpstylle@seznam.cz

      
host - 52.88 (?), 24.1.2015 8:47

grilovací uhlí??? fůůůj smrdí to čoudí to a když na to kápne tuk tak to je potom síla -uhlí nedoporučuji-máte-li dřevo grilujte na dřevu

         
host - 10.252 (?), 24.1.2015 20:31

Zasadne používam na udenie jabloň, slivku, čerešňu a samozrejme buk... niet čo riešiťyes pokial sa mi podarí najsť v lese starý borievkový kmienok, tak ho pred koncom udenia priložim...

            
host - 134.213 (?), 17.11.2015 20:59
Dobrý den jsem ze znojemska tím pádem je agat velmi dostupný proto můj otec strýc a známý udí většinou agatem kupodivu ještě nigdo nezemřel na otravu agatovym dřevem a navyc tam nejsou žádné pachute ani pálivost maso krásné voní aje krásné pozlacené i nerezové háčky a provázky mají žlutohnědou barvu. pro uzení tímto dřevem je důležité dokonale vysušené a vyzrálé dřevo kůra musí opadavat téměř sama dále u každého uzení je důležitý přebytek vzduchu v kouří aby kouř nedechtoval jinak je z každého dřeva viuzena ostravská klobása nejhorší je naložit větší množství dřeva a pote kvůli teplotě zavřít ohniště pak můžete skrabat saze ze všeho.osvědčilo se mi řízené prisavani sekundarniho vzduchu do ohniště za drevo tím pádem při uzavřeném ohništi se do kouře dostává dost kyslíku na prohoreni s pozdravem zero omlouvam se za češtinu pišu z mobilu a nigdy jsem měnil dobrý cestinar
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika