Je to opravdu k pousmání.
Udím jenom Akátem. udím už asi 15let. a z toho 120kg bůčku 30kg libového a 120kg klobás každý rok. Dřevo bez kůry a minimálně tři roky suché. Vyuzené výrobky jedí moje děti rodina kamarádi sousedi a nikdo si nikdy nestěžoval že by chuť byla palčivá, štiplavá apod. Dceři se sice po snězení klobásky objeví třetí oko na čele a na zádech ji vyroste třetí noha ale po měsíci to vždycky zmizí .
Je to asi dva roky kdy jsme s kamarády měli podobnou debatu. Po čtrnácti dnech jsem udil dvě udírny klobás a tak jsem si vzal od kamaráda švestku a udil jsem švestkou. Druhou várku jsem vyudil klasicky na akátu. Výsledek byl takový že nikdo nepoznal v chuti ani v barvě rozdíl.Vzorky jsem dal 6ti mlsným jazýčkům o kterých vím že mě řeknou pravdu a když jim něco nechutná tak to řeknou na férovku. Já sám jsem si myslel že to poznám podle barvy a tak jsem poprosil manželku aby mě dala vzorky a pamatovala si který je který. Jasně že jsem se netrefil :-)
Pokud si někdo z Vás myslí že to pozná jsem ochoten ho z toho omylu vyvést. Asi za tři týdny udím :-)
Jsem zastáncem akátu ale klidně jednu udírnu udělám na dubu nebo na peckovině:-) jen prosím Vás ne na buku :-)) Buk patří do kuchyně do šuplíku k vařečkám.
To co lze ovlivnit je "očouzení " samotných uzenin podle mě na to má velký vliv vlhkost dřeva teplota v udírně a samozřejmě čas. Uďte na čem chcete lidičky jen když nám to chutná :-) ať žijou karcinogeny Z.Z.