Ktere dřevo vhodne na uzení a grilování?



                     
host - 0.146 (?) 
12.10.2013 10:28

zdravím všichni naši předkové udili švestkou

  
                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.152 (?), 12.10.2013 11:57

Sežente si 5 polen tvrdého dřeva (buk) nebo dřeva ovocného a neexperimentujte s akátem, který je jedovatý. Tedy pokud Vám není líto vlastního zdraví, případně investice do masa...

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 14.10.2013 9:06

...neexperimentujte s akátem, který je jedovatý...

. Do akátových sudů se běžně dává víno a destiláty a kupodivu se jimi nikdo neotráví.  Bát se udit akátovým dřevem mi přijde úsměvné.

                     
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 14.10.2013 12:07

Mi taky. To by se měl někdo spíš bát udit vůbec. To asi ale někdo neví kolik jedů vzniká při pálení dřeva a je v kouři. Místo toho rozmýšlejí o jedovatosti dřeva akátu, asi úplně zbytečně, protože případný jed ze dřeva se nejspíš spálí nebo rozloží v ohni, ve kterém ale místo toho vznikne plno jiných jedů z původně nejedovatých složek dřeva.

                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.152 (?), 14.10.2013 18:29

Každého rozesměje něco jiného... naštěstí... Mě zase příjde úsměvné, že někoho vůbec napadne udit akátem...

                     
host - 171.59 (?), 14.10.2013 22:13

děkuji za odpovědi, neberte to tak že se bojím udit akátem, pouze sháním informace a zkušenosti. Bohužel obojí je dost rozporuplné a moc moudrej z toho nejsem. Vycházel jsem z toho, že je to velmi tvrdé dřevo a jen pátrám, zda je vhodné na uzení popř. grilování. A proč zrovna akát? Protože sem dostal celej strom :-)

Husky

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 14.10.2013 23:32

Každé suché tvrdé listnaté dřevo se na uzení hodí

                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.152 (?), 15.10.2013 17:13

To považuji pane doktore za velice odvážné tvrzení. Napadá mě hned několik dřevin, které bych nedoporučil. Jen pro příklad - výše uvedený akát nebo jasan... A propo, o dubu se tady taky vedly plamenné diskuze, sám bych na něm neudil, ale je to věc volby.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 28.10.2013 23:12

Akátem jsem neudil, poněvadž ho nemám. Ale jasanem udím pravidelně, dubem taky a maso i klobásy chutnají úplně normálně, jako při užití buku, švestky. Mnoho lidí hlásá, že by nikdy neudili dubem, jasanem,  akátem, že maso bude hořké, kyselé, jedovaté. Přitom to nikdy nezkusili. Já hlásám, že bych nikdy neudil smrkem nebo borovicí, protože by maso bylo cítit spálenou pryskyřicí. A taky jsem to nikdy nezkusil.  A prý se na Slovensku dřevem jehličnanů běžně udí.

         
host - 234.141 (?), 28.10.2013 15:27

Podle mě budou klobásy po akátu kyselé. Soused udí pravidelně, ale na akátu nikdy, ač ho může mít, kolik chce.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika