Ktere dřevo vhodne na uzení a grilování?



host - 66.229 (?) 
2.10.2013 14:24, zobrazeno: 43508x

porazil jsem pár stromů jabloní, meruňek a broskev-které dřevo z těchto stromů je vhodné k uzení nebo na grilování ???

  
   
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.152 (?), 2.10.2013 17:32

Na grilování je nejlepší grilovací uhlí, na uzení se hodí všechny ovocné stromy a k tomu buk (někdo používá i dub - nedoporučuji) a olše.

      
host - 227.61 (?), 2.10.2013 20:17

bez kory

      
host - 171.59 (?), 8.10.2013 23:17

Ahoj, rád bych využil tohoto nově založeného vlákna a zeptal, zda má někdo zkušenosti s uzením na akátovém dřevu. Dostal sem celej strom...

Husky

         
host - 4.7 (?), 9.10.2013 7:23

hovorilo sa o jedovatosti tohto dreva, ale potom to niekto poprel. Neviem, ci by som to riskoval.

            
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.252 (?), 9.10.2013 7:58

Wilkipedie... Kromě květů je celá rostlina jedovatá, hlavně kůra. Různé zprávy ale tvrdí, že semena a mladé lusky se po tepelné upravě dají jíst, protože se jedovaté látky teplem rozkládají. Když rostlinu sežerou koně, objevuje se u nich nechutenství, skleslost, průjem, kolika, slabost a srdeční arytmie. Příznaky se obvykle dostaví do hodiny od pozření a pomoc veterináře je nezbytná.

               
host - 105.132 (?), 9.10.2013 16:27

otazka je co s tymm spravi ohen. Ak sa tepelne upravene da jest, mozno aj dym nebude problem. Je pravda, ze agat nestravia ani plesne a bakterie v zemi....preto tolko vydrzi.

                  
host - 112.7 (?), 9.10.2013 21:36

Akát vůbec nedoporučuji, uzené bude celé černé jako by od sazí. Akát pouze dávám do kotle ústředního topení, tam saze nevadí. Nedávejte je ani do krbových kamen, jen si je znečistíte.

                     
host - 178.13 (?), 9.10.2013 22:37

Ota Pavel napsal v jedné své povídce, že na uzení je dobré dřevo "které kvete bíle". Myslel tím tvrdé dřevo (ne třeba jasmín...) a dpocela to sedí. Těch dřev je docela dost a vůbec bych neriskoval a neexperimentoval s akátem, který dost smrdí když jej mokrý zpracováváte. Mimochodem, před mnoha lety jsem udělal z akátu netypický práh v chalupě a dodneška je velmi pěkný. Akát je skoro škoda spálit, ale zase to není tak nedostupná věc a suchý hoří suprově. Já udím a douzuji na starých dubových trámech a míchám to se švestkou, příp. jabloňovým dřevem. Vše samozřejmě bez kůry a hniloby a s vědomím, že uzení není pečení.

Jirka

                     
host - 171.59 (?), 12.10.2013 10:00

Děkuji za odpovědi, jsem zatím dost na vážkách. Údajně se akát používá k uzení na Slovensku, zkusím něco vyzjistit. Protože častěj grilluju než udím, dal by se použít na grilování? Vycházím z toho, že je to velmi tvrdé dřevo a tudíž má velkou výhřevnost.

Husky

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika