Grilování na litinovém tálu



host - 18.26 (?)
28.1.2016 9:12

Pod litinovou deskou se také netopí dřevěným uhlím, to by jste na vysoké hovězí steaky medium čekal dlouho

Je to o tom jaké maso grilujete. Vidím, že drůbež a ryby. To je na teplotu nenáročné maso. Tím, vůbec neodsuzuju Váš systém, naopak, je to dobrý nápad jak se zbavit karcinogenů spálených v ohni.

Grilujete vysoké steaky medium rare nebo medium? V podstatě sklo používáte pouze jako deflektor a pro lepší rozvod tepla. Kontakt mezi sklem a litinovým roštěm nebude dokonalý a v konečné fázi jste opět na litinovém roštu :-). Tedy mi vychází, že litinový tál s vroubky je vlastně ve vašem případě 2v1. Litinová deska dle foto mě vyšla na 1500+pošta.

Jinak, ale zajímavý nápad, jak je sklo silné? Jak ho čistíte? Osobně bych ho zkusil na zeleninu. Když máme oslavu, tak se tál s masem nezastaví.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 10.2.2014 20:56

Od posledního příspěvku na tohle tema jsem dostal praktické školení. Na hulváta polít litinový plát olejem a všechny hořáky naplno. Prý je to i tak nedostatečný výkon, ale maso je už použitelné. Mluvím o přímém grilování... Taky jsem pátral po teplotě a dočkal jsem se jen opovržlivého pohybu rukou, že ten "plynovej chcípák" toho stejně nedosáhne... Byl oceněn jen rovnoměrný "nedostatečný" výkon po celé ploše a možnost plynulé regulace...

                     
host - 186.132 (?), 24.7.2014 11:46

Máte teploměr, tak už proboha někdo napište jaká má být teplota ve stupních litinového plátu pro krkovičku.Děkuji Bret, bretislav.blahut@gmail.com

                     
Franta M - (15) - 59.11 (?), 24.7.2014 21:49

Teplotu nemám změřenou, ale griluji na dvojí litině Silný plát litiny je součástí grilovací pece a na tu pokládám menší litinovou pánvičku nebo větší litinový tál. Před grilováním nahřeju (teplotu příště změřím) a potřu špekem. Grilovací pec má tu výhodu, že nemusím maso obracet. Nejdříve jsem to vyzkoušel na rybách, ale bez otočení udělám i krkovičku. 

Pánvička
Pánvička
Litinový tál
Litinový tál
                     
host - 27.102 (?), 9.11.2014 17:00

Mohu potvrdit, máme Big Green Egg L a grilluje se na tom krásně, otáčení nutně potřeba není, ale mám radši, když se maso osmahne z obou stran. Jinak teplotu na desce mě nikdy ani nenapadlo měřit, dělám to spíš pocitově, aby to bylo tak akorát, blbě se to popisuje, ale proste nejak cejtim, jestli se maso trápí :-)

                     
host - 10.24 (?), 9.11.2014 19:24

Ho ho! Big green... za 33 tisic,...naco kupovat take somariny....to si radsej necham posielat dozivotne cez catterimg od vychyreneho kuchara a bude to lacnejsie.

                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 9.11.2014 20:02

Ono kdo co chce, to ať si koupí a když si představíte šamotový krb některých borců, tak za matroš, práci dáte i přes sto tisíc.Takže neřešíme cenu, ale grilování na litině... laugh

                     
host - 111.225 (?), 19.1.2016 9:04

Sám jsem vyzkoušel na grilování vše. Nakonec jsem sehnal loni litinový tál. Užíval jsem ho celé léto a na vroubkované straně se maso jen tak nepřipálí, na ploché straně ano. Pozor na to! Předtím jsem měl žulu, vydržela mi 2 roky, pak se rozsypala. Tohle zatím drží, i údržba je snadná. Osobně řeším teď stavbu zahradní kuchyně a zakomponování tohoto tálu přímo do pracovní plochy nad topeništěm. Čerpám od kolegů z tohoto webu, tak se snad taky časem podělím o svoji tvorbu :-)

                     
host - 18.26 (?), 28.1.2016 7:05

Litina na plynových grilech má zpravidla povrchovou úpravu a s ní to už není ono. Nezkoušel jsem osobně mramor, ale žulu. Grilování super, ale na steaky chybí vroubky a životnost je bídná a to si myslím, že dopadne takto každý kámen. Litina je litina a s vroubky to nemá chybu.

Litinový tál na steaky
Litinový tál na steaky
                     
host - 250.122 (?), 28.1.2016 7:43

Uz bych se nevratil k jakemukoliv grilovani, at na desce nebo na litine, nebo na plynu. Grilovani na skle je pecka a navic se pod tim nemusi topit drevenym uhlim

Grilování na skle - nová dimenze

                     
host - 18.26 (?), 28.1.2016 9:12

Pod litinovou deskou se také netopí dřevěným uhlím, to by jste na vysoké hovězí steaky medium čekal dlouho

Je to o tom jaké maso grilujete. Vidím, že drůbež a ryby. To je na teplotu nenáročné maso. Tím, vůbec neodsuzuju Váš systém, naopak, je to dobrý nápad jak se zbavit karcinogenů spálených v ohni.

Grilujete vysoké steaky medium rare nebo medium? V podstatě sklo používáte pouze jako deflektor a pro lepší rozvod tepla. Kontakt mezi sklem a litinovým roštěm nebude dokonalý a v konečné fázi jste opět na litinovém roštu :-). Tedy mi vychází, že litinový tál s vroubky je vlastně ve vašem případě 2v1. Litinová deska dle foto mě vyšla na 1500+pošta.

Jinak, ale zajímavý nápad, jak je sklo silné? Jak ho čistíte? Osobně bych ho zkusil na zeleninu. Když máme oslavu, tak se tál s masem nezastaví.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika