Grilování na litinovém tálu



host - 226.182 (?) 
13.5.2012 10:09, zobrazeno: 62707x

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli se dá grilovat na litinovém tálu ze starých kamen.Nebude se maso připalovat?Díky za rady.

  
   
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 15.5.2012 14:58

Maso se Vám připálí i na teflonovém povrchu, když ho budete "drtit" 3 hodiny. Litinovou plotnu mám doma na "zdravé" grilování a na bramboráky, je tlustá 4mm a pravděpodobně bude taky ze starých kamen. Vše funguje jak má, přesto u nás doma zatím vyhrává "nezdravé" grilování...

      
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 92.1 (?), 15.5.2012 17:59

Já mám na části grilu také litinový plát a všechny pokusy zatím dopadly žalostně. Takže zatím používám vedlejší rošt, kde je to v pohodě. Možná je na to nějaký fígl. Maso se na litinu spodní stranou okamžitě připeče (zkoušel jsem různé teploty) a pokud má bý hotový i zbytek masa, je z kontaktní plochy škvarek, který se jen obtížně seškrabává.

Ve všech návodech na grilování se zabývají jen nakládáním masa a o tomhle ani slovo.

         
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 15.5.2012 19:36

Používám pod maso olej v rozprašovači, který použiju těsně před položením masa na litinový plát. Bramboráky dělám úplně nasucho. Nikdy se mi maso ani placek nepřichytily. Třeba to je o teplotě, třeba o tloušťce plátu, třeba o materiálu.

         
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 103.227 (?), 15.5.2012 19:49

na plynovém grilu mám navíc i litinový tál, dávám ho občas místo roštu a dělám na něm vajíčka, lívance, slaninu, zeleninu, atd...

nic se nepřipaluje, samozřejmě před přípravou potřu plochu olejem a litina musí být pořádně rozpálená, když na ní kápne voda tak musí tzv. tancovat

            
host - 226.182 (?), 16.5.2012 17:33

Topil jsem pod litinou dřevem(voda tancovala),maso se nepřipálilo ale trochu bylo černé.Asi moc rozpálená.Dík za rady.

               
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 58.92 (?), 16.5.2012 18:07

každý kus masa chce něco jiného, stejně jako pozor na marinády... ty se rády připalují...

nejlepší je kus vyzrálého hovězího na steak (tj. jedině zahraniční maso), čerstvý mletý pepř, potřít olejem a solit až na talíři... a hlavně, nepropékat to skrz...

ideálně nějaký entrecote, rib eye, striploin, atd...

                  
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 16.5.2012 19:45

Honzo, máš pravdu, není nad hovězí roštěnec z argetinského býčka, který je správně zestařen a připraven na talíři.

                     
host - 160.145 (?), 16.5.2012 20:05

Ano pánové, máte pravdu... Máme plynový gril s přímým i nepřímým grilováním, litinový rošt i litinový tál..Pokud se trochu potře olejem, nic se nepřipálí... Musí se vychytat teplota (naštěstí máme na grilu teploměr), aby se steak nespálil, přitom vevnitř byl jen částečně vypečený, mírně krvavý (každý to má rád jinak). Maso z roštěnce je na to výborné a když je před tím ještě tak 10 dní vyvěšené, tak to nemá chybu... nůž se do takového steaku zaboří jak do másla, není to žádná tuhá podrážka... Mňam... na takovém mase se nemá šetřit, negrilují se pravé steaky přece každý den... A je to pošušňáníčko:-))))

                     
host - 186.132 (?), 23.7.2013 11:30

Je strašně zajímavé, že se bavíte o telotě a nikdo nenapíše kolik má být stupnů. Děkuji za informaci

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika