Grilování na litinovém tálu
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.182 (?), 13.5.2012 10:09, zobrazeno: 62675x
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli se dá grilovat na litinovém tálu ze starých kamen.Nebude se maso připalovat?Díky za rady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beny2 - Zlatý Zahrádkář (759) - 92.1 (?), 15.5.2012 17:59
Já mám na části grilu také litinový plát a všechny pokusy zatím dopadly žalostně. Takže zatím používám vedlejší rošt, kde je to v pohodě. Možná je na to nějaký fígl. Maso se na litinu spodní stranou okamžitě připeče (zkoušel jsem různé teploty) a pokud má bý hotový i zbytek masa, je z kontaktní plochy škvarek, který se jen obtížně seškrabává.
Ve všech návodech na grilování se zabývají jen nakládáním masa a o tomhle ani slovo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jamieee - Zlatý Zahrádkář (622) - 103.227 (?), 15.5.2012 19:49
na plynovém grilu mám navíc i litinový tál, dávám ho občas místo roštu a dělám na něm vajíčka, lívance, slaninu, zeleninu, atd...
nic se nepřipaluje, samozřejmě před přípravou potřu plochu olejem a litina musí být pořádně rozpálená, když na ní kápne voda tak musí tzv. tancovat
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.182 (?), 16.5.2012 17:33
Topil jsem pod litinou dřevem(voda tancovala),maso se nepřipálilo ale trochu bylo černé.Asi moc rozpálená.Dík za rady.
|
|
|
|
|
|
|
Jamieee - Zlatý Zahrádkář (622) - 58.92 (?), 16.5.2012 18:07
každý kus masa chce něco jiného, stejně jako pozor na marinády... ty se rády připalují...
nejlepší je kus vyzrálého hovězího na steak (tj. jedině zahraniční maso), čerstvý mletý pepř, potřít olejem a solit až na talíři... a hlavně, nepropékat to skrz...
ideálně nějaký entrecote, rib eye, striploin, atd...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 160.145 (?), 16.5.2012 20:05
Ano pánové, máte pravdu... Máme plynový gril s přímým i nepřímým grilováním, litinový rošt i litinový tál..Pokud se trochu potře olejem, nic se nepřipálí... Musí se vychytat teplota (naštěstí máme na grilu teploměr), aby se steak nespálil, přitom vevnitř byl jen částečně vypečený, mírně krvavý (každý to má rád jinak). Maso z roštěnce je na to výborné a když je před tím ještě tak 10 dní vyvěšené, tak to nemá chybu... nůž se do takového steaku zaboří jak do másla, není to žádná tuhá podrážka... Mňam... na takovém mase se nemá šetřit, negrilují se pravé steaky přece každý den... A je to pošušňáníčko:-))))
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.132 (?), 23.7.2013 11:30
Je strašně zajímavé, že se bavíte o telotě a nikdo nenapíše kolik má být stupnů. Děkuji za informaci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|